Интересно: Германия спешно връща златните си резерви от чужбина

През 2016 г. Бундесбанк е изпълнила  плана си да транспортира във Франкфурт златните резерви, съхранявани в Ню Йорк. През 2017 г. страната ще върне от Париж останалото злато.

Германската федерална банка (Bundesbank) в четвъртък, 9 февруари,  обяви плановете си,   тази година да завърши планирания транспорт от чужбина в  Германия на златните си резерви. През изминалата година са  върнати златните кюлчета, съхранявани в Ню Йорк, а през 2017 г. от Париж ще бъде  транспортирано останалото злато.

По този начин, Бундесбанк ще изпревари  собствения си график с  няколко години. През 2013 г.  финансовият регулатор обяви, че до 2020 г.  половината от германското злато, което се  съхранява в чужбина – в Ню Йорк, Париж и Лондон – ще се върне в трезора във Франкфурт на Майн.

Другата половина остава в Банката на Федералния резерв в Ню Йорк и Банката на Англия в Лондон. Бундесбанк няма да върне в Германия всичкото злато, за да може при необходимост да бъде в състояние да обменя златните резерви в чуждестранна валута. Тъй като централната банка на Франция е в еврозоната, както и Германия, тя вече няма да се използва за съхраняване на злато.

Германия има вторите в света по величина златни резерви – след САЩ. На разположение на Бундесбанк са близо 3.400 тона злато, които в края на 2016 г. се оценяват  на 119,3 милиарда евро. Към 31 декември 2016 г. 1600 т злато (47,9%) вече са във Франкфурт , 1200 тона (36,6%) са били и ще останат в Ню Йорк, 432 тона (12,8%) ще продължат да се съхраняват в Лондон. Останалите 91 тона злато (2.7% от общите резерви) Bundesbank ще си вземе от  Банката на Франция в Париж през 2017 г.

Така процесът  на  преразпределение на златните резерви ще бъде завършен, отбелязва  DW.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *