Китай започва да търси извънземни

Джон Херц, бивш председател на надзорния съвет на  базирания в САЩ Институт SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), занимаващ се с  търсенето на сигнали от хипотетичен извънземен разум, е загрижен от участието на Китай в същия проект и програмата METI (Messaging да Extra-Terrestrial Intelligence), която ще изпраща сигнали до възможни извънземни цивилизации, пише  arXiv.org.

Според Херц, изпращането на сигнали до  извънземни цивилизации, ако те  съществуват, може да бъде опасно за човечеството.

Участието на Китай в тези дейности е предизвикало  особена загриженост у  бившия председател на надзорния съвет на Института SETI, главно поради възможността Китай да  открие  сигнали на извънземни цивилизации и перспективите за по-нататъшно разпространение на получената информация сред  международната общност.

Особените опасения на експерта са  предизвикани от въвеждането в експлоатация на FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope)- най-големият в света радиотелескоп. Китай вече обяви, че обсерваторията ще вземе участие в   проекта Breakthrough Listen, който ще търси извънземни цивилизации.

Херц предлага да се регламентира на законодателно равнище METI и взаимодействието му с SETI. Експертът също така предлага да се ограничи мощността на най-големите предаватели на планетата, към които той отнася обсерваторията в Аресибо (Пуерто Рико), комплексът за далечна космическа връзка Голдстоун  (Калифорния) и 40-я команден измерителен  комплекс (Крим).

Освен Херц, своята тревога от   METI изразиха бизнесменът Елон Мъск и физикът Стивън Хокинг.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *