Корицата на Spiegel с Тръмп и главата на Статуята на свободата предизвика скандал

Влиятелният германски  седмичник Der Spiegel предизвика вълна от критики, заради корицата си, на която е показан президентът на САЩ Доналд Тръмп, обезглавил  Статуята на свободата.

Няколко германски вестници разкритикуваха илюстрацията, а  заместник-председателят на Европейския парламент, нарече  корицата безвкусна.

Художникът Eдел  Родригес заяви, че илюстрацията  символизира „обезглавяването на демокрацията.“

Отношенията между САЩ и Германия се влошиха с началото на  президентството на Доналд Тръмп, който разкритикува политиката на германския канцлер Ангела Меркел.

Миналия месец той заяви, че нейната политика, която позволява да пристигат в страната огромен брой мигранти е „катастрофална грешка“.

Неговият съветник по търговията също наскоро разкритикува Германия за, според неговото мнение, нелоялните търговски предимства от занижения курс на еврото.

Родригес, който пристига в САЩ като политически бежанец от Куба през 1980 г., заяви пред вестник Washington Post, че иска да   сравни Доналд Тръмп с терористичната групировка „Ислямска държава“, добавяйки, че „двете страни са екстремисти“.

Редакторът на Spiegel  – K.  Brinkbaumer – в редакционна статия заяви, че Тръмп се опитва да направи преврат от горе и да установи „нелиберална демокрация.“

Белият дом по-рано обвини либералните медии във „фалшиво и безотговорно“ осветяване, предназначено да очерни президента и новата администрация на Тръмп.

Александър Граф Ламбсдорф, член на партията на Свободните демократи и заместник-председател на Европейския парламент, каза, че корицата  повече говори за журналистите на  Шпигел,  отколкото за Tръмп.

„Корицата  използва жертвите на терора по много гаден начин“ – каза той за Bild.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *