Шокиращо: Японците изхвърлят престарелите си родители в кошчета за старци

Преди векове в Япония е съществувала традиция, наречена „убасуте“, което означава „отказ от старец.“ Бедните хора, които не могли да си позволят да  хранят  възрастните си роднини,  ги водели в  планините, като ги  оставяли там да умрат от глад.

И сега –  в 21-ви век –  на фона на нарастващите икономически и демографски проблеми на Япония, обичаят убасуте  започна да се възражда.

През последното десетилетие японската икономика е подложена на  тежки изпитания. Възрастните хора достигат възраст от 80, 90, и дори 100 години, докато раждаемостта намалява. В резултат на това непрекъснато намалява  и процентът на работещото население, което плаща данъци и осигурителни вноски. Икономистите дори наричат положението  „демографска бомба със закъснител“.

За съжаление, няма признаци тенденцията да намалее. Днес броят на японците  над 65 години е  повече от всеки друг момент  в историята. През 2016 г. възрастните хора са  били 26,7% от 127-милионното население. Показателно е, че от 2011 г. насам, откакто започват да се  продават памперси за възрастни хора, те се купуват по-активно, отколкото детските.

Някои благотворителни организации в Япония се опитват да насочат практиката за  отърваване  от старите хора в  цивилизована посока . За тази цел те са дори са инсталирали „боксове за възрастни хора“, където да се остави възрастен човек. Намереният старец след това се прехвърля към местните старчески домове, където   получава  подслон и грижи.

http://www.businessinsider.com/japanese-people-reviving-granny-dumping-practice-2017-1

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *