Ако температурата на Земята се покачи с 1,5 градуса, в света ежегодно ще умират по 350 милиона човека

При затопляне на Земята  само с 1.5 градуса по Целзий, в света всяка година ще умират до  350 милиона човека. Парижкото  споразумение за климата, прието на  12 декември 2015 г., задължава държавите да сдържат затоплянето до 2 градуса по Целзий. Освен това е желателно да се предотврати повишаването на световната температура с повече от 1,5 градуса.

Но  учените смятат, че дори увеличение с 1.5 градуса ще се превърне в   смъртоносна опасност за земляните. Ако събитията се развиват по такъв климатичен сценарий, към  2050 г. на планетата ще умират по 350 милиона човека всяка година.

Най-зле ще са нещата за жителите на Лагос в Нигерия. В този град  хората ще страдат от 100 пъти по-силен топлинен стрес, отколкото през 1979 г.

Температурата ще се увеличава, ще се повишава и влажността. В резултат на това човешкият организъм  ще започне да изпитва сериозни  проблеми с отделянето на топлина, необходима за нормалното охлаждане на организма.

За да изяснят връзката между увеличаването на температурата на въздуха, влажността и човешката смъртност, учените  изследвали 44 големи  градове. Според предвижданията, рекордната  гореща вълна през 2015 г. в Калкута, Индия, при която загинаха 3.4 хиляди души, ще бъде постоянна характеристика при ръст  на температурата на въздуха с  1,5 градуса по Целзий.

А ако температурата се повиши с 2 градуса, такава горещина  ще се превърне  в норма за пакистанския град Карачи.

След това в списъка с изнемогващи от рекордна топлина и ще влезе и  Токио. Покачване на температурата с 4 градуса по Целзий буквално ще „подпали“ и  Ню Йорк.

Проучването не   взема под внимание социални, финансови и политически фактори. Развитият  Ню Йорк ще бъде в състояние да се адаптира по-добре към горещите вълни от пренаселените и бедни градове в Индия и Пакистан.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *