Ако мобилните телефони изведнъж замлъкнат…

Това не е статия  за оцеляване в условията на паднал метеорит, революция или рязко затопляне до плюс 60 градуса. Опитваме се  само да  си представим ситуация, която би възникнала, ако добре познатата ни,  и много удобна,  мобилна връзка вземе,  че изчезне изведнъж.

Ясно е, че такова изчезване   е невъзможно (поне засега), но то ще послужи като добър пример за това, какво означава мобилната връзка за пазара.

Паника


На първо място радиостанции ще се купуват за водене на бизнес: за да може по някакъв начин да се координират служителите. Родителите също няма да изостанат: трудно е да си представим как едно дете може да ходи на училище без връзка.

Младежите вместо „затвори“ вече ще казват „освободи канала“ дори и в личен разговор.

Градските телефони

Отново ще започне да се развива забравената фиксирана телефония. Ще има опашки за свързване на домашен телефон, най-вероятно ще се появят много частни фирми, занимаващи се с такава телефония.

Веднага ще нарасне ролята на домашните компютри като средство за комуникация: съобщенията в социалните мрежи частично ще се заменят от обаждания, ще се увеличи и трафика в Skype, може би ще оживеят местните чат стаи и форуми в градовете.

Постепенно комуникацията ще се прехвърли на компютъра по същия начин като фиксирания телефон. В същото време социалните мрежи ще бъдат напуснати от голям брой хора, които са ги ползвали само с помощта на мобилен интернет.

Wi-Fi

По улиците ще отварят нови кафенета с Wi-Fi, може би ще се появят Wi-Fi колони и автомати. Малко по-късно в елитните ресторанти за гостите ще сервират с десерта и лаптопи. Храна и връзка ще станат почти синоними.

112

Драстично ще се увеличи броят на произшествията с негативен изход: мобилната телефония е средство за връзка с Бърза помощ, полиция и пожарна. Фирмите за сигурност ще започнат да продават паник бутони с персонален радиоканал.

В региони с висок риск от урагани, земетресения, цунами или други проблеми,  по улиците ще се появят високоговорители, на местата на бившите клетъчни антени.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *