Огромно петно се появи на Слънцето (видео)

Космическата агенция на САЩ НАСА публикува кадри в YouTube на голямо петно ​​на повърхността на Слънцето – то постепенно става видимо от Земята поради въртенето на звездата.

Кадрите са получени от обсерваторията за слънчева  динамика (Solar Dynamics Observatory) на НАСА в периода 5-11 юли. Въпреки, че на видеото петното изглежда относително малко, то е по-голямо от нашата планета, подчертават учените.

Това е първото петно, което се появява на видимата част на Слънцето от няколко  дни. По време на намаляването на слънчевата активност подобни явления се случват по-рядко, отколкото обикновено. Въпреки, че петното може да предизвика слънчеви изригвания, да се говори за това с увереност е твърде рано, коментират от НАСА.

Слънцето изпитва редуващи се периоди на растеж и спад на активността, с период от около 11 години. По време на растежа на активността,  на Слънцето изригвания се случват много по-често, появяват се „коронарни дупки“ – области с повишена скорост на слънчевия вятър – и плазмени емисии, които причиняват магнитни бури на Земята.

Основният показател за нивото на слънчевата активност се счита броят на слънчевите петна. Те се срещат най-често при максимална активност и много по-рядко – при спокойно Слънце.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *