Учени: Кометата Енке е заплаха за живота на Земята

Към  Земята се приближава кометата * Енке, известна също като „майката на Тунгуския метеорит“.

В случай на сблъсък с нашата планета, животът на Земята неминуемо  ще бъде унищожен.

Според изчисленията на астрономите, към  2022 г.  траекторията на движението й ще се доближи на опасно разстояние до Земята.

През 1908 г. фрагмент от кометата пада в района на река Подкаменная  Тунгуска в Русия.

Силата на експлозията при падането е била е сравнима с взрив на  водородна бомба, отбелязва украинският сайт u-news.com.ua.

*Йохан Франц Енке (Johann Franz Encke) е германски астроном, известен с откриването на първата късопериодична комета, наречена на него – Енке.

През 1819 г. Енке се запознава с данните за комета, открита от френски астрономи предишната година. Резултатите от неговите изчисления са изненадващи – става въпрос за комета с орбитален период от 3,3 години. Перихелият на нейната орбита е по-близко до Слънцето от орбитата на Юпитер, докато афелият е дори по-близко от Меркурий. Открита е първата късопериодична комета, която днес е известна като кометата Енке.

При следващите появявания на тази комета през 1822 г. и 1825 г. се установява закъснение в нейното орбитално движение. Енке правилно обяснява това закъснение с гравитационното въздействие на планетите. Той разработва математически модел за движението на комети във вътрешността на Слънчевата система, привеждайки това движение към система от диференциални уравнения. Още при следващата открита късопериодична комета този модел се проваля. Грешката на Енке е обяснена едва в началото на ХХ век – не е взета предвид постоянната загуба на маса в резултат от изпарението на кометно вещество.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *