Учените са установили размера и формата на Вселената?

Според изданието  Cosmos, учените са определили, че безграничният Космос трябва да има определени  граници, или най-малкото, Вселената има и размери и форма.

Краят на Видимата вселена с модерни устройства, казват анализатори, е  възможно да се измери с разстоянието, което светлината пътешества  от началото на времето. Това означава, че ако скоростта на светлината се  умножи  по възрастта на Вселената (смята се, че тя е възникнала след Големия взрив преди 13,8 милиарда години), и като се отчете нейната разтегнатост, тя може да  се представи във  формата на сфера с диаметър  92.6 милиарда светлинни години.

Спътниците на Европейската космическа агенция „Планк“  определят  кривината на Вселената на  0,4%, на базата на което учените предполагат, че Вселената след раждането си се е  „надула“ като въздушен балон. Изчисленията показват, че действителният и размер е  250  пъти повече, отколкото сега можем да наблюдаваме.

Учените обаче правят уговорката, че тези техни не могат да се считат за абсолютно верни и напълно проучени. Например, физици от Oxford University веднага обявиха, че съвременните телескопи, дори и най-силните, не могат да измерят кривината на Вселената под 0,01 %, което означава само едно нещо: има шанс да се смята, че Вселената все пак  е безкрайна.

На физиците от Оксфорд възразява астрофизикът  в Колумбийския университет Жана  Левин, която е уверена, че никаква безкрайност не съществува, защото това просто не го позволява природата.

Има различни мнения относно размера и формата на Вселената, например, някои учени я виждат като поничка, докато други смятат, че тя може да се дублира безкрайно.

Оказва се, че определянето на формата и размера на Вселената все още е загадка, която  ние ще можем да разберем някога в  бъдеще. Или – никога …

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *