Земетресение с магнитуд 6,5 разтърси Филипините

Земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер е станало на остров Лейте, Филипините*. Огнището на земетресението се намира на дълбочина от 2 км. Епицентърът се е намирал в гъсто населен район на острова. Трусовете са били усетени в много острови на държавата.

Повече от един милион души живеят в районите, където може да има разрушения


*Република Филипини (на филипински: Republika ng Pilipinas, на английски: The Republic of the Philippines) е страна в Югоизточна Азия, на 1 210 km от брега на Континентална Азия. Филипините се състоят от 7 107 острова, около 700 от които са населени. Най-големите острови са Лусон, Минданао, Палаван и Миндоро. Страната е бивша испанска колония, което предопределя да е една от двете католически държави в Азия, наред с Източен Тимор. Населението на страната е около 100 милиона души.

Столицата на Филипините е Манила. В метрополиса на Манила живеят над 11 милиона души, което го прави един от 20-те най-големи метрополиса в света. Страната е президентска република, получила независимост от САЩ през 1946 г.

Името на страната идва от испанския пътешественик Руй Лопес де Вилялобос, който кръщава островите Самар и Лейте „Филипинските острови“ (Las Islas Filipinas) на името на испанския крал Филип II през 1543 г. През различни периоди архипелагът е известен под различни имена като Испански източни Индии, Нова Кастилия (Nueva Castilla) и острови на Св. Лазар (Islas de San Lazaro). Накрая, името Филипини започва да се използва за целия архипелаг. Площта им е 322 823 km², от които 320 854 km² суша и 1 969 km² водна площ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *