Новата училищна програма в Турция: Уроци по джихад заменят Дарвин?

„Образованието в Турция никога не е било светско, а сега в програмата има и задължителни часове по религия. Сега  също така се въвежда и преподаване на концепцията за джихад –  това е просто ужасно“ – казва  38-годишната майка на турски ученик.

От този  септември училищата в Турция започват да работят  по нова програма, а съдържанието и  много тревожи както тази туркиня (от страх за своята безопасност, тя помоли да не се споменава името й), така и много други родители.

„На  9 години, на 10 години  децата започват да учат  в клас наизуст молитви от Корана. Аз считам, че религиозното образование трябва да се дава  у дома си, а не в училище.“ – казва събеседничката на  Би-би-си.

Промените ще засегнат програмата на първи, пети и девети клас, и най-много противниците на новата програма, в допълнение към концепцията за джихад, ги тревожи, че от програмата е изхвърлено   преподаването на еволюцията.

Освен това в  програмата е съкратено  времето, отделено за изучаване  на биографията на основателя на светската турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, но се увеличава броят на уроците по религия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *