Астрономи са уловили повторен радиосигнал от „извънземните“ от далечна галактика

Астрономите от проекта Breakthrough Listen за пръв път са засекли  няколко повторения на загадъчния радиосигнал FRB 121102, за  който се предполага, че неговият източник се намира в галактика, която е на разстояние три милиарда светлинни години от Земята, съобщава пресслужбата на Breakthrough Listen.

„Наблюдавахме предполагаемите източници на FRB-сигналите, в рамките на нашата програма за търсене на следи от извънземен разум у най-близките звезди. В ранните сутрешни часове в събота, 26 август, астрономът Вишал Гайджар от университета в Бъркли, наблюдавал FRB 121102 с помощта на телескоп. Като цяло, той и другите участници в проекта са записали  15 нови сигнали, произхождащи от FRB 121102, което потвърдило, че съществува такъв източник  и разкрива няколко неизвестни досега негови характеристики“- съобщават от Breakthrough Listen.

За първи път за съществуването на мистериозните бързи радиосигнали (fast radio-burst, FRB), астрономите започнаха да говорят през 2007 г., когато те били случайно открити по време на наблюдения на радиопулсари с помощта на телескопа Паркс (Австралия).

През следващите години учените успели да намерят следи от още девет подобни импулси, сравнението на които показва, че те могат да бъдат от изкуствен произход, и дори да са потенциално сигнали от извънземни цивилизации заради необяснимата периодичност в тяхната структура.

През пролетта на 2015 година, учените установяват, че източникът на една от тези FRB – импулси, е елиптична галактика, намираща се на 6 милиарда светлинни години от Млечния път, което ги накарало да стигнат до заключението, че подобни импулси се раждат по време на сливането на неутронни звезди или други компактни обекти, превръщащи се в черна дупка. По-късно астрофизиците открили, че FRB-импулсите се повтарят, като по този начин поставят тези теории под въпрос.

Астрономите, които участват в проекта Breakthrough Listen, създаден преди две години за да се търсят следи от извънземен живот, от Юрий Милнер и Стивън Хокинг, потвърдиха, че източникът FRB 121102, открит в съзвездието Колар с телескопа Паркс преди около пет години, всъщност излъчва повторни снопове с радиовълни, и са установили, че те имат няколко нови свойства, които правят бързите радиоимпулси още по-мистериозни.

Както отбелязват учените, една от основните характеристики на тези импулси е това, че техният пик на излъчване е на приблизително със същата честота, която се използва за микровълнов и безжичен пренос на данни. Оказало се, че някои FRB-импулси имат и  още един високочестотен компонент, който учените не са забелязали преди.

Неговото откритие, според участниците в проекта, усложнява търсенето на „природно“ обяснение за това, как биха могли да възникнат такива радиоимпулси. Освен това, този проблем се усложнява от факта, че всички 15 импулса, засечени от Гайджар и колегите му,  са били регистрирани само за един час наблюдение, което налага още по-големи ограничения за техните възможни източници.

 По материали на ria.ru


Контактът е неизбежен. Какво ни чака след срещата с извънземните?

Въпросът с  инвазията на извънземните вълнува не само световния елит, а и обикновените хора,  в продължение на много години. Учените по целия свят  готвят оръжия, които биха могли да неутрализират…

Continue reading „Контактът е неизбежен. Какво ни чака след срещата с извънземните?“

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *