Основателят на Singularity University Хосе Луис Кордейро: Аз няма да умра никога

Само след 20-30 години ще бъде разкрита тайната на безсмъртието. В това е сигурен  основателят на Singularity University в Силиконовата долина Хосе Луис Кордейро. В интервю за RT ученият и  футурист,  разказва какви научни открития са доближили човечеството до вечния живот.

Според Кордейро, благодарение на технологични открития хората скоро владеят телепатия и ще могат да колонизират други планети.

– Многократно сте заявявали, че … никога няма да умрете.

– Разбира се. Аз нямам намерение да умирам. Това не влиза  моите планове.

– И как ще постигнете това?

– Надявам се още 20-30 години да се запазя в относително добро състояние. Когато вече ще  бъдат създадени технологии за подмладяване. Нещо повече, след 30 години аз разчитам не да остарея с 30 години, а напротив, да стана по-млад, отколкото съм  сега, защото ще се появят подмладяващи технологии, с които ще живеем  вечно.

Сега се правят много експерименти с клетки, органи и цели организми: например, животът на мишките вече може да се увеличи почти трикратно. Сега имаме мишки, които могат да живеят за период, еквивалентен на 300 години човешки живот, като същевременно запазват добро здраве.

Комарите вече могат да живеят до възраст, аналогична на  400 човешки години, а червеите дори до  600-1 000 години човешки живот. Ние постоянно научаваме нещо ново – и такива резултати са постигнати само за 10 години. Представете си какво ще се случи в следващите 10 години!

Когато тези технологии бъдат усъвършенствани, те ще могат да бъдат приложени на  хората. Можем да живеем по-дълго, поддържайки тялото си в добро състояние и нашата крайна цел е да получим възможността да живеем вечно.

– Има ли биологичен предел за продължителността на човешкия живот?

Няма такъв предел. Освен това има клетки, които са безсмъртни. Най-добрите от тях са стволови клетки. Животът им  е неограничен. Вярно е обаче, че за целта те трябва да са в подходящата среда.

Ако  умре такъв организъм, в който има такива клетки, то те също умират, въпреки че  не остаряват. Освен стволовите клетки има и ракови, т.е. такива, у които са настъпили редица мутации, които спират биологичното им стареене.

 Раковите клетки са биологично безсмъртни. Ето защо, ще проучим рака по-задълбочено за да разберем как е успял да се справи с проблема със стареенето. Технологиите, разработени в резултат на тези проучвания, могат евентуално да бъдат приложени към хората.

– Какво ще направят властите в различните страни, когато бъдат открити нови методи за лечение на болести, но се окажат в ръцете на частни компании? В този случай тези методи ще бъдат достъпни само за богатите хора.

– Като правило технологиите в началния си стадий на развитие са много скъпи и за тяхната ефективност може много да се желае. Помните  ли първите клетъчни телефони? Те бяха огромни, но   работеха. Когато технологията се демократизира, тя става по-евтина и в същото време нейната ефективност се подобрява.

Така че на първия  „безсмъртен“ човек може да му се наложи да похарчи  милиарди долари, а най-лошото е, че е възможно той все пак да умре, тъй като технологията по това време все още няма да е  достигнала  желаното ниво.

– Има ли на планетата достатъчно ресурси за всички? Вероятно в процеса на разработване на технологиите те ще помогнат да се поддържат наличните ресурси на необходимото ниво?

– Точно така, но трябва да се вземе предвид едно: значително   увеличение на населението, дори и да е възможно, няма да се случи утре,  не и след 10 години. Ще са необходими векове, за да стане това забележимо. Така че такъв проблем няма да възникне скоро и е под въпрос  дали изобщо ще възникне .

Но по това време ще летим в космоса, ще започнем да заселваме Марс. В допълнение –  всичко зависи от технологиите. В миналото имахме малко; на ниското  ниво на тяхното развитие светът се смяташе за пренаселен. Преди 200 години Томас Малтус заявява, че хората са  твърде много (а в действителност тогава на Земята са живели 200 милиона човека!), а  Англия, със своето население тогава от 6 милиона е  била  близо до апокалипсис.

Страхът, че  хората са твърде много, е съществувал още по времето на Римската империя. След това се възражда преди два века в Британската империя – и това при  6 милиона жители! Тогава са смятали, че с Англия е свършено. Сега там има над 60 милиона, живеят много добре и ще живеят още по-добре. При всички случаи, дори и ако този проблем  е възможен, той няма да възникне утре, а след няколко века, и технологиите по това време ще са съвсем различни.

– Кажете, а каква е ролята на криоконсервацията? В края на краищата това беше една от първите стъпки към постигане на безсмъртие. И днес в целия свят около 300 човека са в състояние на дълбоко замразяване. Но те все още не могат да бъдат съживени.

– Ние вярваме във възможността за вечен живот, работим за постигането му и сме сигурни, че това ще стане реалност след 20-30 години. Но какво ще се случи с онези, които няма да доживеят за да видят този момент? Те все още имат втори шанс, който наричаме план Б.

План Б е криоконсервация. Можем да задържим хората в състояние на дълбоко замразяване и да ги върнем към живот, както вече правим с ембрионите.

Днес на земята живеят хиляди и хиляди хора, които са били замразени преди раждането си. Всяко ин витро оплождане се основава на криоконсервация на ембриони, яйцеклетки или сперматозоиди.

Тази технология съществува около 50 години и днес знанията ни са достатъчни, за да съхраняваме малки клетки, някои тъкани и органи. Няма случаи на връщане към живот  на човешко тяло, но е възможно да се съживяват червеи след замразяване.

– Казахте, че през следващите 20 години ще има повече промени,  отколкото за  последните 2 000. Готови ли сме за това? Например, вие казвате, че ще се научим на  телепатия.

– Точно така. Вярно е – ние  живеем във време, когато чудесата са възможни. И не само защото ще открием това, което наричам „смърт на смъртта“, но и защото очакваме други открития в научната област.

Ще започнем да си общуваме  телепатично, един мозък ще се свързва  директно с друг. Днес комуникацията ни е несъвършена, защото устната реч е много неефективна технология, бих казал, примитивна.

Ще комуникираме повече и по-добре. В света на бъдещето ще можем да предадем на събеседника си повече чувства, знания, съпричастност. На подход е и  друга технология – изкуственият интелект. Той ще се развие до нивото на човешкия и след това ще го задмине.

Затова ще трябва да се обединим с изкуствения интелект. Това би било много желателно.

Целият текст: Източник

 

Не е фантастика: Генният чип като начало по пътя към безсмъртието (видео)

Сътрудникът на университета в Охайo (САЩ) Даниел Галего -Перес (Daniel Gallego-Perez) – автор на новаторската разработка на генния  чип Tissue Nanotransfection (TNT),  в състояние да възстанови или да регенерира всеки… Continue reading „Не е фантастика: Генният чип като начало по пътя към безсмъртието (видео)“

 

The Telegraph заподозря Владимир Путин в безсмъртие

Британският вестник сериозно се чуди защо на снимки, които са на повече от един век, могат да се видят двойници на  руския лидер. „Владимир Путин или Дънкан Маклауд?“ – един… Continue reading „The Telegraph заподозря Владимир Путин в безсмъртие“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *