Съоснователят на Apple Стив Возняк: „До никакви други планети ние няма да летим!“

На 7 октомври на Фестивала на науката в МГУ, говори пред зрителите Стив Возняк, един от основателите на Apple и създателят на компютрите Apple I и Apple II. Той отговори на предварително приготвени въпроси.

По какво  съществуващият сега  изкуствен интелект се различава от човешкия мозък?

Изкуственият интелект очаква заповед за да разбере как да реши една или друга задача.Мозъкът сам разбира как да я реши. За съжаление, сега нямаме никаква представа как работи мозъкът. Освен това, мозъкът е икономически по -изгоден: за да се получи такова сложно нещо, са необходими само девет месеца.

Може ли в бъдеще роботът да се сдобие с  емоции и да се влюби в човек?

Не отричам този сценарий. Струва ми се, че все още не знаем колко можем да се сближим с  роботите. Тази ситуация е описана във филма „Тя“ – но там става въпрос за операционната система.

Хората станаха ли по-щастливи след появата на персоналния компютър?

Това е много труден въпрос. Някога наистина си мислех, че ако се улесни живота на хората, това ще им донесе щастие. Те ще работят по-малко. Въпреки това, те започнаха да работят още повече: сега в семейството трябва да има двама работещи, а не един. Мисля, че ако се сравним по ниво на щастие с първобитните хора, то ще бъде приблизително еднакво. Някога  със Стив Джобс  мечтахме да създадем апарат, с който слепите хора да прогледнат. Но сега, когато вляза в метрото и видя, че всички зяпат в  телефоните си, разбрах, че всички зрящи са станали незрящи.

Какво бихте пожелали на младите хора, които сега  избират пътя си?

Сега е доста трудно да се предскаже какво точно ще се развива  в бъдеще, но е напълно възможно да се предскаже, какво ще  изчезне. Например, механиката отива в миналото. Като инженер ми е съвсем ясно, че няма да летим до други планети. Аз съм човек реалист – знам какво е възможно и какво не.

Също така е ясно, че хората никога няма да бъдат безсмъртни. Но това не отрича факта, че човешкият живот ще бъде удължен. Често мисля за смъртта и мога да кажа, че не искам безсмъртие. И като цяло, аз съм доволен от това, което Господ ми е дал.

Силно вярвам в младите хора, убеден съм, че именно на децата трябва да се дават най-новите, мощни компютри, а не боклуци, както понякога правят родителите. И ако мога да си позволя истинска жертва, щях да стана учител. Защото аз бях учител! Преподавах на ученици в гимназията 8 последователни години, по 7 дни в седмицата.

Бих искал да пожелая на младите хора да си поставят целта да станат  най-добрите в света. За да направят  това, първо трябва да станат по-добри от колегите си. И бих искал младите хора да разберат: идеята може да бъде забележителна, дори ако  не носи пари.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще унищожи средната класа, процесът е почти необратим

Изкуственият интелект и увеличаващото се с течение на времето ниво  на автоматизация ,  напълно ще лиши от  работа хората от  средната класа и това ще доведе до сериозни политически, икономически… Continue reading

Елън Мъск сравни изкуствения интелект с неконтролируем демон (видео)

Известният бизнесмен и основател на Tesla Motors и Space X Елън Мъск заяви, че съществува много сериозна  заплаха за човека от страна на изкуствения интелект. По време на  речта си… Continue reading „Елън Мъск сравни изкуствения интелект с неконтролируем демон (видео)“

Изкуственият интелект вече е непобедим във въздушни битки

Сред  военните  пилотите на изтребителите често ги  наричат най-добрите сред  най-добрите. Но сега изглежда е настъпило  време да за нещо друго. Пилотът с изкуствен интелект, разработен от възпитаника  на Университета… Continue reading „Изкуственият интелект вече е непобедим във въздушни битки“

Изкуственият интелект вече е заплаха за човечеството

„Нашето желание да се издигнем над Бог, създавайки роботи, които имат свръхразум и огромни възможности за адаптация, може да доведе до катастрофа, която заплашва оцеляването на човечеството“ – предупреждава главният… Continue reading „Изкуственият интелект вече е заплаха за човечеството“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *