Първият в света генетично модифициран човек -Елизабет Париш- се подмлади с 20 години!

Идеята за вечна младост или поне за по-дълъг и без болести живот, е вълнувала човечеството на всички етапи от развитието на цивилизацията. Учените винаги са се интересували от възможността за удължаване на живота на човека, и когато постиженията в областта на здравословното храненето и активен начин на живот се изчерпаха, те насочиха вниманието си към генетичните модификации.

Когато гледаме  сцени, в които генетиците провеждат експерименти с лабораторни животни, като променят техните гени, например, за да забавят стареенето на клетките, ни се струва, че всичко това е от сферата на фантастиката и по-далечното бъдеще. Но се оказва, че фантастиката вече се е превърнала в реалност.

На Земята вече живее човек с изкуствено изменени гени.

Това е американката Елизабет Париш, която се съгласи да се намесят генетиците за да се спре стареенето на организма, и, разбира се, да донесе полза на хората. Всъщност тя е и един от лидерите на научно- медицинската компания BioViva, която провежда този смел експеримент.

За да разберем същността на изкуствените промени, е необходимо малко да осветлим проблема със застаряването от гледна точка на генетиката. Самият процес на стареене е вграден в нашата ДНК, и започва с процеса на намаляване на окончанията на хромозомите – така наречените теломери.

Колкото по-стар биологично е един човек, толкова по-къси са теломерите му. По време на растежа на клетките се случва делене на ДНК, което се съпровожда от съкращаване на теломерите и това в крайна сметка води до стареене и клетъчна смърт.

В края на 2015 г. на Елизабет Париш е въведен генетичен материал, който прониква в ядрото на всяка клетка на тялото й, като по този начин трябва да предизвика конкретни промени и да увеличи дължината на теломерите. По този начин, според предположенията на учените, процесът на стареене ще бъде спрян и ще се осъществи общото подмладяване на организма.

Като се има предвид факта, че резултатите от този експеримент могат да бъдат доста непредсказуеми, та  дори и  смъртен изход, Елизабет  записва видео, в което дава съгласие за инжектирането и изразява мнението си за сериозността на генетичната намеса.

За въвеждането на генетичен материал тя дори трябвало да отиде в Колумбия, тъй като в Съединените щати такива експерименти с хора са забранени със закон.

Учените вече обявиха първите резултати от експеримента. Засега всичко изглежда повече от оптимистично: биологичната възраст на Елизабет е намаляла с около 20 години.

Това се изразява в състоянието на левкоцитите в кръвта й, както и в теломерите на хромозомите, които са се удължили, вместо да се скъсяват. Има и определени промени във външния вид на 45-годишната жена. Кожата й е станала по-еластична и се е подобрило състоянието на косите и.

Разбира се, засега е твърде рано да се правят окончателни заключения, но резултатите вече могат да се считат за пробив в областта на борбата със застаряването на човешкото тяло. Учените се надяват, че тази технология ще помогне на света в борбата с възрастовите заболявания, както и с някои генетични аномалии.

Чудесата на сътворението: На небето човек знае всичко

Събуждайки се от кома,  Ландън заявил, че е бил на оня свят, където се срещнал с починалия баща, с приятеля си и дори с неродените си брат и сестра. На… Continue reading „Чудесата на сътворението: На небето човек знае всичко“

Печални новини: Раят не съществува, а смъртта на човека е завинаги!

Може би развитието на науката   ни е дало  много хубави неща като въздушен транспорт, интернет и роботи. Но лошите новини, сътворени от науката, също не са малко. Учените наскоро… Continue reading „Печални новини: Раят не съществува, а смъртта на човека е завинаги!“

Мистерии: Орфордският човек – амфибия

В  Англия през 1161 г., по времето на управлението на Хенри II, английски рибари залавят риба-хуманоид в мрежите си. Заловеното същество е  доведено  при коменданта на замъка Орфорд   Бартоломей де… Continue reading „Мистерии: Орфордският човек – амфибия“

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *