Жените след менопауза са вредни

Съществуването на жените след менопаузата им е еволюционно неизгодно. Това сензационно заключение е направено от Анна Кахел от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ (Германия).

А от гледна точка на вулгарния дарвинизъм, бабите дори заплашват  естествения подбор, тъй като за техните грижи се консумират твърде много от и без това ограничените ресурси на семейството, които могат да бъдат посветени на отглеждането на плодородно потомство.

Хората – това са единствените примати, при които жените живеят твърде дълго след своя репродуктивен период. И дълго време  учените са смятали, че са решили загадката на такова биологично предимство.

Досега се е смятало, че бабите оказват огромна помощ при възпитанието на децата. Защото, от една страна, те имат свободно време, и от друга страна, голям опит, така че естественият отбор е принудил жените да живеят в продължение на десетилетия в състояние на менопауза.

Според Ytro.ru, тази хипотеза  е направено през 1966 г. от британския  еволюционен биолог Уилям Хамилтън. Според него, с баби и дядовци, децата се развиват много по-добре, отколкото без тях, както и очакваната продължителност на живота на поколенията на теория, трябва да се увеличи.

Въпреки това Kahele с новите си изследвания постави всички предишни резултати под въпрос. Тя извела проблема на дълголетие на жените извън самата дискусии, разработвайки компютърен модел на еволюцията на живота, в зависимост от няколко условия. И се оказва, че дейността на бабите не са повлияли на крайния резултат.

С други думи, продължителността на живота и здравето на човека абсолютно не са свързани с факта, възпитавала ли го е бабата като дете. Също така, съгласно Kahele, хилядите години съществуване на бабата довежда до  намаляване на репродуктивния период и до увеличаване на възрастта, на която жените раждат първото си дете.

Във всеки случай, изследователката установява, че определена  еволюционна полза от възрастните жени все пак има: по-малко време се кърмят бебета и следователно, така се намаляват интервалите между ражданията. Което означава, че така нареченият КПД на репродуктивната възраст се повишава.

Хипотезата за еволюционата полза от бабите е поставена под въпрос още през 2003 г., когато учени обработили в църквата на Източно – Фризийски острови (Северно море) метрични документи от XVIII – XIX век. При това те са били изправени пред два изненадващи факта.

На първо място, в семейства с живи баби и дядовци потомците били  по-малко. А от друга страна, положително въздействие върху децата имали само бабите по майчина линия. Ако се грижили за внуците си баби по бащина линия децата не оцелявали дори до пет години.

?

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *