Гълфстрийм изчезна. Очаква ли ни нов ледников период?

По последни данни от сателитите   Северноатлантическото течение  Гълфстрийм вече не съществува, а с него и норвежкото. Тези две топли водни течения всъщност са част от същата система, която има няколко имена, в зависимост от това къде се намира в Атлантическия океан.

Цялата система е ключов елемент от топлинното регулиране на планетата, което позволява Ирландия и Обединеното кралство  до голяма степен да не са в сковани в ледове и скандинавските страни, които не са твърде студени, и  е нещото, което защитава света от нова ледникова епоха.

Тази  „река“ с топла вода, която се движи през Атлантическия океан се нарича, на различни места по различни начини, но е най-известна като Гълфстрийм.

Цялата тази река с „топла вода“, която тече от Карибския басейн до края на Западна Европа умира  заради дисперсанта Corexit, който BP  използва за скриване на размера на бедствието в резултат на експлозията на нейната  платформа. Около 2 милиона галона Corexit, както и няколко милиона галона на други дисперсанти са изсипани в  повече от 200 милиона галона суров петрол, които се изляха досега от кладенците на BP, главно на дъното на океана.

Още повече, че в момента няма ефективен начин да се „очисти“  дъното на Мексиканския залив, чиято половин площ е обхваната от петрола.
По всяка вероятност, според многобройни доклади, петрол все още продължава да тече в големи количества от няколко места по дъното. Това на практика означава, че дори ако има  технология за почистването на дебелите слоеве от суров нефт в дълбините на океана, вероятно няма да има достатъчно за да се компенсира увреждането на термалната система на Атлантическия океан.

Пръв съобщи за спирането на Гълфстрийм д-р Джанлуиджи Зангари, теоретичен физик от Института във Фраскати, който е работил в продължение на години с група учени по мониторинга на Мексиканския залив.

Неговата информация се съдържа в научна статия от 12-ти юни 2010 г и е на базата на спътникови данни от  CCAR Колорадо, NOAA, съгласувани  с щатския флот. Тези оперативни данни от сателитните карти по-късно са променени на сървъра на CCAR и ученият заяви, че това е фалшификация и той не може да обясни този факт логично.

Неговото заключение е, че „замръзването на планетата  с неизвестни темпове е неизбежно от това бедствие. „

Според д-р Джанлуиджи Zangari, … огромното количество нефт, което непрекъснато се разширява по обем, покрива огромна област, която има сериозно влияние върху цялата система на терморегулация на планетата, в резултат на унищожаването на граничния слой на топла вода. Конвейерът в Мексиканския залив престана да съществува преди месец, а най-новите сателитни данни показват ясно, че Северноатлантическото течение  в момента не съществува и Гълфстрийм започва да се разделя  на около 250 км от  брега на  Северна Каролина.

Термалната съдова система, в която топлите води текат през по-хладните, имат много  голям ефект не само върху океана, но и върху горните слоеве на атмосферата, с височина до седем километра. Отсъствието на това явление в източната част на Северния Атлантически океан, наруши нормалния ход на атмосферните потоци през това лято, което доведе до безпрецедентно високи температури в Русия,  суша и наводнения в Централна Европа, високи температури в много страни в Азия и масивни наводнения в Китай, Пакистан и други азиатски страни.

И така, какво означава това?  Неконтролирано смесване на сезони, лоша реколта, и по-голяма суша и наводнения в различни места, за което свидетелстват новините от 20 април 2010 г., в деня на изригването на нефтения вулкан, предизвикано от Бритиш петролиум.

Спряха кардиостимулатора на световния климат на Земята, казва д-р Zangari.

Related Posts

One thought on “Гълфстрийм изчезна. Очаква ли ни нов ледников период?

  1. Какво да ви кажа,Бритиш Петролиум направи най-голямата екологична катастрофа на Земята.Като резултат на това, послушните медии се ограничиха в коментариите си ,че това била най-голямата екокатастрофа в Северна Америка!!! Ако Гълфстрийм наистина е спрял,много скоро събитията ,които ще се случат ще имат непредвидим и затова унищожителен характер.Да не говорим ,че по нашите ширини ще настъпи мини ледников период,както смятат доста учени.Катастрофите предстоят…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *