Открит е загадъчен синхрон в изригванията на вулканите

Вулкани по цялата планета засилват и отслабват дейността си в  забележителен синхрон и с точно определена честота. За откриването на планетарния импулс съобщиха  учени от университетите  в Берген (UiB), Гаваи (University of Hawaii) и Сидни (University of Sydney).

Авторите саанализирли данни за честотата и силата на изригванията по всички основни горещи точки (Hotspot) за целия неозой. Географията включвала  Хавай, Великденски острови, Исландия, Реюнион, Тристан, Галапагоските острови, Самоа,  Азорските острови, островите Мадейра, Канарските острови, Кабо Верде, Св. Елена, Yellowstone и много други места.

Така била разкрита синхронизация на изригванията в глобален мащаб изригвания с пикове на 10, 22, 30, 40, 49 и 60 милиона години. Разкрити са  редица вторични пикове на 4, 15, 34, 45 и 65 милиона години. Оказало се, че вулканите в тези области имат часовници с основен период от около 10 милиона години и един допълнителен -на около 5 милиона години.

Тъй като всички тези области са отдалечени в достатъчна степен една от друга, за да се обясни  синхронизацията им не е възможно да се вземат предвид колебанията в напрягането на тектоничните плочи, промени в дебелината на земната кора и други подобни процеси. Единен вулканични метроном трябва да се търси по-дълбоко – на границата на мантията и ядрото на Земята.

Учените предполагат, че редовните колебания на топлинния поток  на ядрото се  предават на мантията, което води до увеличаване и намаляване на активността на горещите потоци, кои от своя страна влияят на вулканичната дейност. Ако тази версия се потвърди, дългосрочните промени в световния  вулканизъм ще бъде „прозорец“ в света на земното ядрото.

Подробности за новото изследване са описани в статия във вестник Lithosphere.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *