Откриха аминокиселини в метеорит, паднал в Африка

В отломките на голям метеорит, който е паднал в Африка, са били открити органични вещества, които се считат за ключови елементи на живота.

Учените са намерили основните градивни елементи на живата материя – аминокиселини, без които не може да се образуват белтъци. Това откритие може да послужи като косвено доказателство за теорията на панспермията, според която животът на Земята не е възникнал спонтанно, а е дошъл от космоса.


Това небесно тяло се е разбило в северната част на Судан. „Този метеорит е образуван в резултат на сблъсък между два астероида – казва Даниел Главин, представител на „Център Годард“ на НАСА  в Мериленд.

И калифорнийски учени са потвърдили откритието на колегите си. „Ние също така успяхме да открием следи от градивните елементи на органичен живот“ – казва Джефри Бада, експерт, който ръководи работата по изследване на метеоритните фрагменти. С използването на силно чувствителните съоръжения в лабораторията са били открити следи от 19 различни аминокиселини.

В следващия етап изследователския екип е трябвало да се убеди, че сложните органични компоненти, наистина са попаднали в кратера от космоса. За тази цел са анализирали структурата на аминокиселините в пробите. Интересното в случая е, че тези вещества са и ляво и  дясно ориентирани * – това са огледални форми, които никога не се смесват в живата материя, която се среща на нашата планета. Пробите, взети от кратера са съдържали същия брой на ляво и дясно- ориентирани форми на аминокиселини, което ясно се потвърждава извънземния им произход.

–––––

* Работа е в това, че много органични съединения са смес от два т. н. оптически изомери – вещества, имащи съвършено еднакви химически свойства, но по различен начин отклоняват лъч поляризирана светлина, минаваща през техни кристали или разтвори и съответно ги делят на дясно (D)- или ляво (L) -ориентирани.

Ако при наблюдение срещу посоката на разпространение на светлината завъртането на равнината на поляризация става по часовата стрелка, са дясноориентирани и обратно.

Молекулите, от които са построени живите организми са огледално асиметрични. Това свойство е наречено хиралност (от гр.-ръка). Сега е известно, че всички белтъци на нашата планета са изградени само от лявоориентирани аминокиселини

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *