Шест невероятни открития, за които няма обяснение – II част

4. Каменните сфери . В  Коста Рика са разпръснати камъни с идеална сферична форма. Някои от тях са малки, по няколко сантиметра в диаметър, но има и такива, които достигат до 2,5 метра в и тежат по няколко тона. За какво са били направени от неизвестни майстори тези камъни не е ясно.

Местните жители са направили опити сами да се справят с тази мистерия: те взривявали камъните с надежда да намерят в тях злато, кафе, дори бебета. Уви! Нищо подобно не е имало в топките . Всичко, което научили изследователите  се свежда до това, че топките са издълбани от вулканична скала.

5. Тръби от чугун на няколко хиляди години. В един от районите на Китай, който е толкова отдалечен, че едва ли някога са живели там хора, има планина с три мистериозни триъгълни отвори в горната част. В тях са положени стотици древни тръби (сега ръждясали) с неизвестен произход.

Някои о т тях водят към планините, някои -към  близкото солено езеро. Кое е интересното ли? Ами фактът, че тръбите са положени, според археолозите, във времена, когато хората не са знаели как готвят на огън, а чугунени съдове те дори не са сънували. Освен това, въпреки факта, че тръбите са на няколко хиляда години, в  тях няма боклуци, което предполага, че те са били използвани от някой. Но от кой?

6. Древните батерии. Багдадските батерии са открити в древна Месопотамия. Тяхната възраст се изчислява на две хиляди и повече години. Те са съвременници на нашия календар. Когато археолозите се натъкнали на тях, първата мисъл била, че това са само   глинени съдове за съхранение на храни. Въпреки това, тази теория е отхвърлена, след като в тях били намерени   медни пръти. Спомняйки си за уроците по физика в училище, ние можем да приемем, че в съдовете, очевидно, съдържащи малко течност, която взаимодейства с мед, е имало… електрически заряд. Ако е така, откритието е първата известна батерия .

Всъщност на кого са му трябвали  батерии преди няколко хилядолетия? Предположенията са малко. Някои казват, че са ги използвали древните знахари. за да впечатлят своите пациенти, а други – че с помощта на тези батерии са извършвали експерименти със злато. Кой знае….

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *