Учен откри прозорци към предишни вселени

Легендарният физик сър Роджър Пенроуз твърди, че противно на текущата космологична теория за появата на Вселената преди 13,7 милиарда години от Големия взрив, е открил  първото доказателство за вечния цикличен характер на вселената, пише Globalscience.ru.

Според теорията на Големия взрив всичко, от което днес се състои Вселената някога е била съсредоточено в точка с почти безкрайна плътност. Преди сингулярността (Вселената, компресирана в една безкрайно плътна и малка точка) да избухне,  oзначава, че  преди съществуването на Вселената – не е имало абсолютно нищо. Не е ясно дали може да се използва частицата „преди“ по отношение на вселената, която е съществувала преди Големия взрив, тъй като самото време  може и  да не съществувало.

В настоящия модел, вселената е създадена от Големия взрив и е претърпяла за част от секундата бързо  разрастване и охлаждане, което постепенно се забавя до много по-бавно разширяване, което се случва и в наши дни и ще завърши   с превръщането на вселената в едно безкрайно разширено и  пустинно   пространство.

Сър Роджър Пенроуз, един от най-известните физици от последните петдесет години, не е съгласен с такова развитие на събитията. Той припомня, че Вселената е появила от много ниско състояние на ентропия, т.е. тя  от самото начало е била много балансирана. Именно това е нещото, което прави възможно съществуването на комплексната материя, от която всичко се състои. Той изтъква, че Големият взрив не може да обясни защо всичко е протекло толкова равномерно. Според него това се обяснява с факта, че нашата Вселена – е просто една от многото, намиращи се в цикличната верига, които първо се разширяват, а след това обратно се  свиват.

Какво означава това? Пенроуз твърди, че в края на съществуването си, Вселената ще се върне в състояние на ниска ентропия. Това е така, защото черните дупки смучат цялата материя, енергия и информация, които  срещат по пътя си, като така отстраняват ентропията от  вселената (къде отива ентропията, това е друг въпрос). Продължаващото разширяване на Вселената ще я превърне  в крайна сметка, в космическа пустиня, което ще принуди дори и черните дупки да се изпарят, което пък ще доведе вселената в много равновесно  състояние. Тя ще бъде готова да се свие до сингулярност и да направи следващия Голям взрив.

Тази теория определено има своите предимства, но   аргументите и ..липсват засега. Според Пенроуз, той е открил доказателства в подкрепа на идеите си, в микровълновото космическото фоново лъчение, което преминава през цялата вселена е създадено, както се смяташе досега, 300 000 години след Големия взрив, което дава възможност да видим каква е била Вселената в онова далечно време . Пенроуз, с колегата си  Вахе Гурадзян, откриват концентрични кръгове, състоящи се от райони с много по-малки температурни диапазони, отколкото където  и да било.

Какво означава това? Пенроуз счита, че тези кръгове са прозорци към предишна Вселена, сферични вълни, оставени от гравитационната сила при свиване на черните дупки в предишната Вселена. Според него, тези среди не се вписват в текущия инфлационен модел, при който всички температурни промени на   фоновото микровълново излъчване трябва да се случайни.

Тук започва и най-интересното. Ако тези кръгове наистина съществуват и наистина са това, за което ги приема Пенроуз, това означава, че той е в състояние да опровергае стандартния модел на Вселената. Но до това той е все още далеч.

Сегашният модел на Вселената е приет единодушно защото по най-всеобхватен начин обяснява мирозданието.  Затова космолозите с голям скептицизъм се отнасят към изследвания, които се опитват да го  опровергаят.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *