Откъде се появиха „Стъклените червеи“ на Марс

На 11-ти Август 1999 година американската безпилотна станция «MarsGlobal» предава невероятни снимки на Земята. Те веднага са били засекретени. В областта на равнините Atsedaliya са открити обекти, които   експертите наричат Страната на тунелите или Стъклените червеи.

На уеб сайтове на независими изследователи на Марс, тези мистериозни обекти се появяват под имената „стъклени тунели“, „стъклени тръби“ и „стъклени червеи“.

Всяка от гледните точки има смисъл в съответствие с представата  на авторите за произхода на предметите. Първите две съответстват на предположението, че обектите са кухи отвътре (или са били кухи приобразуването им) и  имат изкуствен произход. Терминът „стъклен червей“ отразява идеята за биогенния им характер. И трите имена, заедно – че обектите са резултат от живот на Марс сега или в някакво далечно минало. Думата „стъкло“ се отнася до предполагаемият им състав, тъй като понякога те отразяват лъчите на слънцето.

В някои панорамни изображения на Atsedaliya е видима система на големи открити пукнатини, формирайщи сложен (порест) комплекс. Във всички тези пукнатини тръбообразните обекти, или червеи, имат  „ребра“, които са перпендикулярни на надлъжната им ос.   Техният размер в диаметър (в съответствие с мащаба на изображението) е  50 м и повече. Обектите  се намират в по-малки пукнатини, които  при преглед на снимката не се виждат. Трябва да се има предвид, че на някои места, понякога с голяма дължина, пукнатините могат да са запълнени с пясъци. На изображения с висока резолюция   тези сайтове участъци се виждат добре.

ХИПОТЕЗИТЕ

Изследователите на обектите на Марс разглеждат четири възможни варианта за произхода на феномена.

Природата. Д-р Дейвид Пери от Отдела за изследване на Земята и Космоса в НАСА в Jet Propulsion Laboratory, казва, че това не е нищо друго освен   вятърни дюни. Вярно е, че той е видял само една снимка с лошо качество и  е вероятно на нея са изобразени пясъчните дюни.

Астрономът Фил Playt смята, че „тръбите“ не са  изпъкнали, а вдлъбнати.

Инженер Рон Никс от компанията Geotechnological Terrakon разглежда възможността за образуване на тръбна конструкция с подобни размери  в резултат на изливане лава. В този случай, въпроси, възникнали повече въпроси, отколкото отговори. Защо са тези образувания от лава не са запълннили първо дъното на пукнатината? Защо тези „форми от лава“ имат толкова характерни „ребра“ и защо тези „ребра“ се състоят от други материали (по-светли, с блясък на стъкло) от самите обекти?

Екзотичните хипотези са на базата на предположението, че червеите са продукти  от някаква жизнена дейсност на планетата в миналото или днес. Доказано е, че на Марс са съществували морета  и океани .

Това всъщност би било и доказателство за съществуването на живот. И ако има живот, вече може да се говори за цивилизация, може би дори по-древна от тази  на Земята. Кой сега ще каже, че това е невъзможно? Ето защо, следните хипотези изглеждат доста стабилни.

Техногенен вариант. Обектите са  резултат от антропогенна дейност на  жители на Марс. Целта на тези структури е да се създаде система за водоснабдяване на домовете им и, евентуално, промишлени комплекси. Много ентусиасти смятат, че на снимките са останки от древни марсиански съоръжения.

Биогенен вариант. Произходът на тези тръби е свързана с дейността на гигантски организми като червеите. Тази гледна точка през 2001 г. за първи път е предложена от известния американски писател, Артър Кларк.

Засега това се коментира, а когато НАСА разсекрети цялата документация, вероятно ще се разбере за какво става дума…

One Reply to “Откъде се появиха „Стъклените червеи“ на Марс”

  1. Узунов

    Добре де защо и руснаците или китайците не изпратят спътници и те да снимат и да кажат какво има там.
    Докато само НАСА снима там нищо няма да разберем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *