Мона Лиза всъщност е любовникът на Леонардо – Салай

Леонардо да Винчи e нарисувал Мона Лиза имайки за модел не момичето Лиза дел Джоконда, а  мъж – така  смята италиански изследовател на маестрото.

При рисуването на „Мона Лиза“, най-известната картина в света, художникът е вдъхновен  от мъж, дългогодишен приятел, а възможно и любовник на леонардо,  заявява експертът. Както беше съобщено на 2 февруари от портала Yahoo News, според Силван Винчети, портретът има в себе си няколко скрити значения, които трябва да се разбират „на различни равнища.“

Той изтъква факта, че ученикът на Да Винчи – Джиан Джакомо Капроти , известен също като Салай, е имал голямо влияние върху художника  и често му служил като модел.

Винчети описва връзката на двойката като „нееднозначна“, а и повечето критици са склонни да се съгласят с факта, че Салай,  най-вероятно, е бил любовник на великия майстор. Изследователят твърди, че могат да се открият прилики между образа на Мона Лиза „и други портрети на Салай, рисувани от Да Винчи“. При това, отбелязва той, приликите са в очите  и особено в носа и устата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *