Ако бъдем забелязани във Вселената, ще ни унищожат

Канадският учен Ейдриън Кент предложи ново обяснение за така наречения парадокс на Ферми: извънземните  просто не искат да бъдат  намерени. Парадоксът е формулиран през 1950 г. от италианския физик Енрико Ферми  и накратко звучи така: „Ако в Космоса има много напреднали цивилизации, защо с нито една от тях все още не е установена връзка?

Кент от Института по теоретична физика „Периметър“ (Канада) предложи да се обясни   видимата липса на цивилизациите, с помощта на „космическата еволюция“. По думите му, може да се приеме , че има  конкуренция за ресурси в космически мащаб и развити  видове, които искат да се възползват от чужди планети.

Ако е така, тогава естественият отбор е „на страната“ на тези, които не рекламират присъствието си във Вселената – съзнателно или поради липса на подходящи технически средства.

„Интересна идея: ако аз по някакъв начин разтръбя за себе си в Космоса,  мога да бъда унищожен, но ако междузвездните войни действително съществуват, то да живеят в света могат само тези, които доброволно са си поставили усмирителна риза, т.е. отхвърлили са  технологиите, с която може да бъдат намерени“ – коментира Сет Шостак  от Института SETI.

Това не е първият опит за разрешаване на парадокса на Ферми. Някои смятат, че сигналите на извънземен разум са неразличими от фоновия шум, а някои с цифри доказват, че чужденците не са имали време   да ни намерят предвид огромните разстояния. Ейдриън Кент признава, че неговата хипотеза е  обичайна спекулация.

Въпреки това той предупреди, че верността на това предположение може да  има катастрофални последици в близко бъдеще: „Вояджър“, казва  той, може скоро да бъдат открити от космически империалисти, така че те трябва незабавно да се оттеглят.

Според учения, на една наистина напреднала цивилизация дори не и е необходима армия за да унищожи Земята: „Достатъчни са трима отегчени техници с остаряло оборудване.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *