„Извънземните могат да приемат човешкото общество за примитивно и незначително и да го нападнат“

Половинвековният   лов  на Проекта за търсене на извънземен разум (SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence) не даде никакъв резултат. В същото време  известният физик Стивън Хокинг (Stephen Hawking) счита, че неспособността на SETI  и други, които се надяват да осъществят контакт с извънземен живот може би е за добре: извънземните, казва той, може би,  не ни харесват.

Хокинг излага своята хипотезата в  наскоро появилия се телевизионен филм на Discovery Channel, довел до огромен научен резонанс.

Той отдавна  смята, че извънземен живот съществува, поне въз основа на изричната необятност  на Вселената.

Въпреки че голяма част от това, което се простира извън нашата планета е само елементарен микробен живот,   „новите“ цивилизации наистина може да съществуват  и са в много по-напреднал етап в развитието си от нашата. Това обаче не означава, че ние   с тях  просто ще бъдем приятели.

Hocking заяви: „Ние трябва да погледнем в себе си, за да се разбере как разумният живот може да се превърне в нещо, с което ние не искаме да се срещнем. Предполагам, че те могат да живеят на големи кораби, изразходвали всички ресурси на тяхната родна планета.

Тези напреднали извънземни може да станат номади, които се интересуват от превземане и колонизация на всяка планета , на която те могат да кацнат“ [The Times].

Ако чужденците решат да се загледат към нашата бледа синя точка след това, прогнозира известният британски учен -инвалид, те могат да дойдат не с дух на мир и разбирателство, а по-скоро с духа, с който европейците завладяват американските индианци и колонизирайки това, което сега са Съединените щати.
Тези чужди скитници могат да възприемат нашето човешко  общество като примитивно и незначително и да нападнат планетата ни заради природните и  ресурси,“ казва той.

Въпреки, че Хокинг твърди, че контактът, за който изследователите от  SETI мечтаят, би  бил много рискован за нас, той също обмисля възможността, че ние никога няма да имаме такава възможност, дори ако цивилизации в далечните светове съществуват.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *