Най-големите къркачи били лекари и адвокати

Според Британската медицинска  асоциация, най-много пиячи сред европейците има не сред  „героите на работническата класа“ (докери, строители, водопроводчици и други), а сред представителите на високо платените и образовани професионалисти – юристи, лекари, най-вече хирурзи, стоматолози и ветеринари, пише Daily Mail.

Лекарите в Европа са били изненадани, когато установили, че хората склонни към алкохолизъм най-много, не са докерите и безработните,   а високо платени професионалисти, от чиято работа често зависи от съдбата на други хора – юристи и лекари. Много от тях не се колебаят да   пият в средата на деня, казва собственикът на   клиниката по наркомании „Чианг Май“ в Тайланд, Алистър Мордей. Повечето от неговите клиенти са заможни европейци, които искат да се избегне разпространението на слухове,  като предпочитат да се лекуват в чужбина. Според тайландския нарколог, лекарите се обръщат  към него за помощ два пъти по-често от представители на други професии.

Служителите на Британската медицинска  асоциация са изчислили, че   от алкохолизъм страда всеки 15-ти лекар в страната, а вероятността да заболеят от цироза на черния дроб сред тях е три пъти по-голяма, отколкото у европейците, чиято работа не е пряко свързана с човешкото здраве.

В допълнение, според експерти, около 24% от европейските адвокати са алкохолици. Но ако стереотипът за пияни водопроводчици и обущари се оказва неверен, то образът на винаги пияният ирландец още е актуален – Ирландия е на първо място сред пиещите в Европа по броя на случаите на рак на хранопровода, причинен  от алкохолизъм и недохранване. В други европейски страни от тази ужасна болест са засегнати  два пъти по-малко хора, отколкото в Албиона.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *