Песните на влюбените мишоци

Мишките, както се оказва, са големи романтици. Когато гризачът реши да ухажва харесалата му женска, той и посвещава истинска серенада. Хората дори и не подозират това, защото мишките пеят в ултразвукова гама, която човешкото ухо не възприема. По своята сложност такива песни не отстъпват на птичите, твърдят  изследователи.

Дъстин Пен от Ветеринарния университет във Виена в продължение на няколко години изучава звуци, които издават животните, опитвайки се да привлекат партньор за чифтосване. Той и колегите му провели серия от проучвания, посветени на това как мъжките мишоци привличат женските. И били изненадани да открият, че гризачите не само цвърчат. В момента, когато мишокът усети миризмата на   зряла самка, започва да издава звуци в ултразвуковия диапазон.

Когато изследователите анализирали акустичните параметри на мишата песен, те открили, че тя има много сложна структура. Като птичето пеене. Например, голямо разнообразие от музикални фрази, които може да  повторя с различна честота и продължителност.

Но има и още изненади, които гризачите поднесли на  изследователите. Оказва се, че всеки самец си има свой индивидуален стил, така че всяка песен е уникална. Въпреки това, в тези  песни  има и общи неща. Например, вокалните упражнения на роднините са сходни, но са различни любовните призива на други стада.

Изследователите решили да проведат експеримент. Те записали любовни призиви на различни мишоци, а после  пуснали записа на самките. Невероятно, но дамите лесно отличавали песните на своите роднини от песните на тези, които не са.  На призива на непознатите самките  реагират, изразявайки готовност да се чифтосват, но  песните на любовниците от стадото си те игнорирали.

„Кой би предположил!  Изглежда, че  мишката са сред онези животни, които умеят да да изпълнява песни на дамите!“ – не спира да се учудва изуменият австрийски учен.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *