Световната икономика при катастрофа ще издържи само седмица

Експертна  група твърди, че световната икономика може да издържи голяма дестабилизация вследствие на природни бедствия или военни операции само една  седмица, тъй като правителствата и бизнеса са зле оборудвани да се справят с последиците от извънредни ситуации.
Събития като вулканичният облак от пепел облак през 2010 г., който блокира въздушния транспорт в Европа, земетресението и цунами в Япония и наводненията в Тайланд през същата година показаха, че ключовите сектори на икономиката и бизнеса може да бъдат сериозно засегнати, ако прекъсването в производството или доставките продължи повече от седмица.

„Една седмица е максималният срок, който ще понесе икономиката, която работи на принципа „точно навреме „- се казва в доклада на базирания в Лондон институт за международни отношения Chatham House.

Настоящото крехко  състояние на световната икономика я кара да е особено уязвима към неочаквани сътресения. Според експертна група, до 30% от брутния вътрешен продукт на развитите страни могат да бъдат пряко засегнати от кризисни ситуации, особено в производството и туризма.

Смята се, че при избухването на атипичната пневмония в Азия през 2003 г. разходите на търговските дружества са били около 60 милиарда долара, което представлява приблизително 2% от БВП в Източна Азия, се казва в доклада.

Според Световната банка, след цунамито в Япония и ядрената криза през март 2010 г. обемът на световното промишлено  производство е намаляло през следващия месец с 1.1%.

А облакът от вулканична пепел през 2010 г. е струвал на ЕС  5-10  милиарда евро и е поставил някои авиокомпании и туристически фирми на ръба на фалита.

„Бих искала да мисля, че можем да се поучим от нашия опит и в бъдеще да станем по-издръжливи, но това няма да се случи, ако правителствата и търговските дружества не  успеят да се подготвят по-добре и да  създадат алтернативни канали за доставка, които могат да бъдат използвани в случай на бедствия“ – заяви Алисън  Уорхерст (Alyson Warhurst), ръководител на британската консултантска компания Maplecroft.

„Бъдете готови“

Разходите може да нараснат значително, ако в транспортните центрове или в основните центрове за производство  прекъсванията продължат няколко дни, което може да застраши доставките на храни и вода, както и енергийните и комуникационни мрежи.

В случай на дълги прекъсвания, някои фирми ще бъдат принудени да намалят инвестициите или работните  места, или дори да помислят за затваряне, което ще доведе до постоянен спад в темпа на развитие.

Като цяло, правителствата и търговските дружества са  зле подготвени, за да да се съпротивляват на мащабни непредсказуеми бедствия, тъй като в техните планове за действие в извънредни ситуации рядко се вземат предвид най-лошите сценарии.

„Осигурителните фондове и бизнес плановете за извънредни ситуации често предполагат връщане към   статуквото преди кризата. Въпреки това, този подход не може да бъде достатъчно адекватен в света на сложни икономически и социални рискове, когато е невъзможно връщане към нормалното протичане на дейности след кризата „, – казва Бернис Лий (Bernice Lee), водещ   автор на доклада.

„В един взаимозависим свят много индустрии, особено скъпите производства,  вероятно ще трябва да преразгледат своя бизнес модел „точно навреме „,  – допълва докладчикът.

Изменението на климата и липсата на прясна вода са допълнителни рискови фактори, които налагат допълнителни ограничения по отношение на инфраструктура и ресурси.

През последните няколко години  експерти предупреждават правителствата, че   не са добре подготвени да се справят с проблемите, свързани с последствията от националните кризи.

Британското правителство през 2007 г. бе критикувано за липсата на готовност за наводнения, които струваха на икономиката   ? 3.2 милиарда.

Експертната група  препоръчва различни подобрения за действие за правителствата и търговските дружества за преодоляване на последиците от екстремни ситуации.

Те особено подчертават важността на социалните мрежови ресурси като полезни универсални механизми в случай на криза. По време на граждански вълнения в Лондон през 2010 г., такива социални мрежи като Twitter се оказаха безценен инструмент, с който много хора бяха в състояние да проследяват движението на метежниците в столицата на Великобритания и да вземат необходимите предпазни мерки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *