През 2011 г. на Земята са се водили 20 войни

Експертите  преброиха  през 2011 г. на нашата планета 20 войни, което е най-високата стойност от 1945 г. насам, съобщи агенция ДПА. До този извод са стигнали  учени от Хайделбергския институт за международни изследвания на конфликти (HIIK). Предишният „рекорд“ ,16 войни,  е записан през 1993 година.

Според учените, само за изминалата година е имало 338 конфликта, от които 38 са определени като „особено жестоки“. Такива конфликти са характерни предимно за страните в Близкия Изток и Африка. В тези региони, според ръководителя на HIIK Christoph Trinn, има висок риск от ескалация на съществуващите конфликти. Така конфронтацията в Йемен, Либия и Сирия ескалира във войни, коментира агенция AFP.

Ситуацията се нажежава

Според авторите на изследването през 2011 г. са се изострили конфликтите в Судан и Нигерия,   засилена   конфронтацията между на правителството и наркобароните в Мексико – всички те, както и пакистанските армейски операции срещу екстремистите от движението на  „талибаните“, както и сблъсъците между талибаните и правителствените сили в Афганистан, се считата от учените за войни.

В сравнение с 2010 г., когато е имало само шест войни, показателите от миналата година изглеждат особено тревожни, подчертава АФП. Експертите от Института HIIK, предупреждават, че рязкото увеличение на броя на въоръжените конфликти на планетата може да сведе тенденцията „за по-стабилен свят“ до нула.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *