Японци създадоха първия в света аватар

Експерти от университета Кейо в Токио са разработили хуманоиден робот, който може да бъде управляван  директно – точно като аватара от филма на Джеймс Камерън. Това пише пресата в Токио. За да се контролира робота, трябва да се постави шлем за виртуална реалност, специална жилетка и ръкавици. Сензорите, инсталирани на тях,  улавят  движението на човека и заставят робота да изпълнява същото действие.

При това сензорите на аватара се превръщат е  сензори и на оператора. Така, контролирайки робота,  човекът гледа на света с „очите“ на робота, чиято роля изпълняват специални камери, а вибрациите от ръкавиците позволяват да се почувстват докосванията на „ръцете“ на робота до твърди повърхности и предмети.

„Когато аз сложа шлема  и другото оборудване, аз виждам и усещам ръцете на нашия робот, като че ли са моите собствени“ – обяснява Сю Kaмуро, един от разработчиците на аватара, известен като „TELESAR V“.

В университета в Кейо  вярват, че тези роботи в близко бъдеще ще се използват в случаите, когато работата изисква специални човешките умения, но   има опасни условия.

Related Posts

One thought on “Японци създадоха първия в света аватар

  1. ~~~~ще се използват в случаите, когато работата изисква специални човешките умения, но има опасни условия~~~~

    Примерно залагане на „мръсна“ бомба в детска градина, терористите ще го оценят веднага

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *