Милиарди обитаеми планети в Млечния път

Екип от европейски астрономи  заявиха във вторник, че около 40% от червените джуджета, най-често срещаният тип   звезди в Млечния път, имат  в орбитите си планети, подходяща за живот. Това са така наречените планети тип „СуперЗемя“, които се въртят в годната за живот  зона  на техните звезди и могат да имат на своята повърхност вода.Като се има предвид, че в Млечния път има около 160 милиарда червени джуджета,  броят на потенциално подходящите за живот планети е огромен.

Червените джуджета са сравнително   студени звезди, сравними по своите параметри със Слънцето, и съставляват около 80% от звездите в нашата галактика.

Според  ръководителят на изследването от Института по планетология и астрофизика Ксавие Бонфис, броят на   планетите от земен тип в орбита около червените  джуджета е  до 40%, а те се срещат много по-често, отколкото газови гиганти като Юпитер и Сатурн.

Този извод е бил направен след проучване на повече от 100 такива звезди в астрономическата обсерватория в Чили.

Въпреки това, такъв висок брой   скалисти планети около червени джуджета не означава непременно наличието на подходящи условия за живот.

Тъй като червените джуджета са по-хладни  звезди от слънцето, планетите трябва да се въртят на  много по-близко разстояние от тях, отколкото е това между Земята и Слънцето, за да  задържат на повърхността си течна вода. Това означава, че планетите попадат под силното рентгеново и ултравиолетово лъчение, които са опасни за живота.

Сега изследователският екип планира да продължи изследването на подобни на Земята планети, които с в орбита около близките   червени джуджета, за да се получи по-точна информация за атмосферата им  и за възможностите за възникване на живот върху тях.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *