България на първо място в ЕС по смъртност

Страната ни оглавява черната статистика по смъртност в Европейския съюз, пише news.bg . В сравнение с европейските държави равнището на общата смъртност на населението у нас е доста по-високо – 14.7‰.

С най-ниска смъртност са Ирландия – 6.1‰, Кипър – 6.7‰. В Люксембург, Малта, Холандия, Франция и Испания коефициентът на смъртност е под 9.0‰. За по-голямата част от страните на Европа нивото на смъртността е в границите между 9.0 и 10.5‰., отбелязват от НСИ.

Само в няколко държави  – Естония, Румъния, Унгария, Литва и Латвия, коефициентът на смъртност е между 11.8 и 13.4‰ Броят на починалите у нас през 2011 г. е 108 258.

Смъртността сред мъжете в България (15.8%) продължава да бъде по-висока в сравнение със смъртността сред жените – 13.7‰. Повече хора умират в селата, отколкото в градовете, отчитат още от Националната статистика.

Въпреки твърденията, че страната ни може да се похвали с по-голяма раждаемост, официалната статистика сочи друго. През 2011 г. в страната са  родени 70 846 бебета, като в сравнение с предходната година броят им е намалял с 4 667 деца. По този начин се прекъсва възходящата тенденция за по-голяма раждаемост у нас, регистрирана през предните три години, сочат данните на НСИ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *