Странни космически лъчи достигат до Земята (видео)

Космическите лъчи, „подлагащи на обстрел“ Земята от всички посоки, въпреки  общоприетата теория, се зараждат не от гама-излъчвания. Тази констатация бе направена от американски учени, които работят на   детектора за неутрино IceCube, разположен дълбоко в леда на станцията Амундсен-Скот на Южния полюс.

Космическите лъчи, открити   преди един век, в действителност, все още остават загадка. Те може да бъдат генерирани само   много мощен източник на енергия – като гама-лъчи и свръхмасивни черни дупки в центровете на някои галактики.

Сега, обаче, гама-лъчите трябва да бъдат изтрити от списъка на заподозрените. В  статия, която екипът на IceCube е публикувал  в списание „Нейчър“, се говори за проведените от учените изследвания за засичане на потоци неутрино, които съпровождат избухванията на гама-лъчи. Учените търсили в космическата радиация   неутрино, които биха могли да идват от над триста гама-избухвания, станали между май 2008 г. и април на 2010 г.. И  не ги намерили.

IceCube – детекторът на неутрино,  се намира под леда на дълбочина от 1450 до 2450 метра. Компонентите му са свързани с повече от 5000 оптични детектори, замразени в   леда с обем един кубичен километър – те реагират на слаб синьо сияние, което  придружава редки сблъсъци на неутрино. Изграждането на IceCube   започна  през 2005 г. и приключи през 2010 г.

 

http://30dumi.eu/2012/05/stranni-kosmicheski-la-chi-bombardirat-zemyata-video/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *