В най-древния календар на маите никъде не се говори за края на света

Американски археолози са открили в северната част на  Гватемала дома на хроникьора на племето на маите, на  стените на който са били нарисувани най-древните откривани досега астрономически таблици, описващи слънчевата и лунната година, както и дългосрочни цикли на движението на Венера и Марс, се казва в статия, публикувана в списание Science.

„Тези стенописи в момента са най-ранните   астрономически таблици на маите, които  са откривани от археолозите. Това не е календар като такъв, а таблици, които определят интервалите на лунните месеци и съдържат в себе си цяла серия от сложни математически изчисления, свързани с астрономията. Досега такива изчисления са били известни само от Дрезденския кодекс –  ръкописи на маите, датирани на 14-15 века“, – пояснява Дмитрий Беляев – зам.-директор на на Мезоамериканския център Конорезов към Руския хуманитарен университет.

Загадките на изгубената цивилизация

Група от археолози, ръководена от Уилям Сатурно  от Бостънския университет (САЩ) от 2001 г. насам  провежда  разкопки в северната част на Гватемала – в провинция Петен.

В тази област се намира Шултун – един от най-големите „мъртви градове“ на маите,  открит  преди около век от работници от Гватемала. През 1920 г. видният американски археолог Силванус Морли определя името на населеното място,  изследва останките му и съставя негова карта.

Той смята, че Шултун е бил доста голям град, в   който са живели десетки хиляди хора.

През 2010 г. един от   учениците на Сатурно Максуел Чембърлейн  намерил къщата на хроникьора на племето, построена в началото на 9 век.

Астрономическото изкуство на маите

Археолозите са открили на трите оцелели стени на къщата   доста  интересни стенописи. На северната стена е бил портретът на монарха, който управлявал тази част на държавата по това време.

Същата стена е била и астрономически  календар, в който хроникьорът е предсказал затъмнения и „срещи“ на Луната, Марс и Венера за следващите 7 хиляди години. Тези изчисления са продължени на източната стена, на която е изписан слънчевия календар и специален религиозен календар, според който годината има 260 дни.

Особености на манталитета

Според учените, последните дни в нито един от календарите на маите не трябва да се разглежда като дата за „Края на света“. В началото на 2000 г., последния ден в един от календара на маите – 23 декември, 2012 г. – започва да се счита за една от най-вероятните  дати за „Страшният съд“.

„Древните маите прогнозират, че светът ще продължи да съществуват непроменен още 7000 години.  Ние винаги търсим края на времето, докато маите са искали да получат    гаранция, че нищо не ще се промени. Те са имали един напълно различен манталитет,“ – казва Сатурно .

Според руски учени, този календар и свързаните с него изчисления са интересни сами по себе си и нямат никаква връзка с твърденията за края на света.

„Тези таблици нямат никакво отношение към  2012 г., в тях няма такава дата. Напълно показателно е това, че по тяхно време датата не е важна, ако не и беше обърнато наскоро  внимание. Важното е, че това откритие показва, че традицията за изчисляване календари се появява много по-рано, отколкото се смяташе досега Сега трябва да мисли за това, кога са започнали да съставят тези таблици“- заключава Беляев.

Със съкращения от ria.ru

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *