Зад Плутон се крие неизвестна планета, смята астроном

На края на Слънчевата система, отвъд Плутон, се крие планета, която е четири пъти по-голяма от Земята. Този извод е направил  бразилският астроном Родни Гомеш от Националната обсерватория в Рио де Жанейро, след като изследвал орбитите на небесните тела от така наречения Пояс на Кайпер. Според Daily Mail, бразилецът е готов да представи своите изчисления и анализи, за да подкрепи  теорията си.

Гомес анализирал района на Слънчевата система, който се намира отвъд Плутон – Пояса на Кайпер. Смята се, че образуващите го малки обекти са се появили там под влияние на гравитацията на Плутон. Само че  изчисленията на бразилеца показали, че влияние върху обектите от Пояса на Кайпер оказва още една планета, която обяснява нарушаване на орбитите на тези небесни тела.

Научната общност по принцип приема  аргументите на Гомес, обаче за да се докаже  неговата теория са необходими по-сериозни  доказателства, отколкото използването на  компютърна симулация. Скептиците, обаче,  наричат неговите изводи погрешни, обяснявайки, че изкривяването на орбитите на обектите от пояса на Кайпер, може да се дължи на причини, които не са свързани   непременно с непозната планета. Или, по тяхно мнение,   в изчисленията на бразилеца се е промъкнала някаква грешка.

Търсенето на „Планетата Х“  продължава от  доста дълго време  – астрономите се опитват да я открият повече от 100 години. Предишни проучвания водят до  възникване на теорията, че непозната планета се крие зад Нептун, но по-късно си търсенията са прекратени.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *