Според учени започва глобално охлаждане на Земята

Епохата на затопляне на Земята завършва и започва охлаждане. Тази констатация бе направена от проф. Андрю Слайдер от Университета в Колорадо, в доклад на пленарната сесия на Международната конференция по климата. Една от основните теми на дискусията беше проблемът за влиянието на криолитозоните върху изменението на климата и изследване на климата на планетата Земя, предвид процесите, които протичат в Арктика и Антарктика.

Според учения, нашата планета още през 1998-2005 г. е преминала пика на глобалното затопляне, причинено предимно от високата интензивност на Слънцето през  почти целия 20-ти век. Предстоящото застудяване ще доведе до значително увеличение на площите със снежна покривка и лед.

„През последното десетилетие площите с арктически лед площ са намаляли значително. Но  през 2007 г. ледената покривка се стабилизира и ще се увеличава.“ – каза той.

Климатичните модели са изградени с прогноза  за петдесет или сто години. Но влиянието на криолитозоните в моделирането на климата, според учения, се отчита отскоро. Това изисква много работа по компютърно моделиране на климата, което е невъзможно да си представим, без влиянието на районите на вечната замръзналост и снежната покривка.

„Динамиката на климатичното моделиране в световен мащаб изисква едно задълбочено проучване на дълбоко замръзналата земя – казва Слайдър

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *