Умря най-самотното същество на света

В Националния парк Галапагос, Еквадор, на 24 юни почина мъжката гигантска костенурка „Самотният Джордж“,  за който се смята, че е последният представител на подвида абингдонската слонова костенурка  (Geochelone nigra ssp. Abingdoni), съобщава Би Би Си.

Ръководителят на парка, Едуин Naula каза, коментирайки смъртта на костенурката, че нейният „жизнения цикъл е достигнал края си. На сутринта на служителите на парка, които се грижат за костенурките, намерили Самотният Джордж, той е бил неподвижен,“ съобщава и ABC News, цитирайки Naula.

Според учените, Самотният Джордж е живял около 100 години. От парка съобщиха, че ще се извърши аутопсия, която да определи причината за смъртта. Според тях, костенурката  вероятно ще бъде балсамирана.

В продължение на десетилетия, зоолози  се опитваха безуспешно да получат поколение от Самотният Джордж, като   го сватосат с представителки на подобни подвидове на Галапагоските острови. Те два пъти снасят яйца, които се оказват безплодни.

Самотният Джордж е бил намерен остров Пинта през 1972 г. и оттогава се носи неговата слава като символ на островите Галапагос. Преди това се е смятало, че членовете на неговия подвид са изчезнали.

Всяка година на острова са идвали около 180 хиляди туристи, за да се възхищават на „най-известния ерген в света.“ За него дори бе написана книга – „Самотният Джордж: Животът и любовта на най-известната костенурка в света.“

Слонова костенурка е рядък вид, обитаващ само  островите Галапагос. В дивата природа те обикновено живеят до 200 – 250 години, а  в плен до 150 години.

http://30dumi.eu/2012/06/umrya-naj-samotnoto-sa-shtestvo-na-zemyata/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *