На МКС ще отглеждат рибки

Когато  следващият „Съюз“ тръгне към  МКС на 15 октомври,  на борда ще има повече от 30 пътници: руските космонавти Евгений Тарелкин и Олег Новицкий, американецът Кевин Форд и 32 рибки от вида Oryzias latipes.

Както беше съобщено от американската космическа агенция, животните ще бъдат част от един нов научен експеримент, който има за цел да изследва ефектите на безтегловността върху и космическата радиация върху организма.

„Те ще летят с нас с кораба „Съюз“, това ще бъде  компанията – 32 риби и ние тримата“, – каза Форд на пресконференция в петък.

Те ще бъдат в „специална водна среда за обитаване» («special aquatic habitat») – така в  НАСА наричат аквариума, предназначен за използване в условия на микрогравитация. Той е бил доставен до МКС на борда на японския космически кораб товари HTV-3, и ще бъде поставен в модула  „Кибо“.

Създаден в сътрудничество с учени от Страната на изгряващото слънце, аквариумът е оборудван с модерна система за филтриране и циркулация на вода, както и с автономна  система  за контрол на кислород. Храната за рибките ще постъпва автоматично, а набор от светодиодни лампи ще симулира цикъл на дневна светлина.

Според плановете на НАСА, експериментът ще продължи повече от 90 дни, по време на който трябва да се появят три нови поколения рибки.


http://30dumi.eu/2012/07/na-mezhdunarodnata-kosmicheska-stantsiya-shte-razva-zhdat-ribi/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *