По-важните методи, с които ви зомбира телевизията

Способите за манипулиране на съзнанието на хората чрез медиите отдавна са събрани и описани от лингвисти и социолози. Тук са представени само някои от техниките, които лесно можете да проверите за себе си чрез анализ на съдържанието на телевизията и останалите медии.

Основният елемент на държавното управление е отвличане на вниманието от важни човешки въпроси и взетите решения от управляващите политически и икономически кръгове, чрез постоянно насищане на информационното пространство с незначителни съобщения. Сравнете колко процента от ефирното време заемат различните ток-шоу с обсъждане на личния живот на звездите, сърцераздирателни битови драми, и колко – сериозните  аналитични програми.

Друга техника – да се създават проблеми и след това да се предложи начин  за решаването им.

Създава се проблем, за да предизвика определена обществена реакция заради това самото общество да изиска приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, да се нагнети спирала от насилие в градовете, или да се организират кървави терористични атаки, за да поискат самите  граждани приемане на закони  за засилване мерките за сигурност и политики, нарушаващи гражданските свободи.

Още един „добър“ способ – да се отнасят към хората като към малки деца. Може да се трогнете от това, но в основата му съвсем не е бащинска загриженост за вашето добруване. Колкото по-усърдно някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни, примитивни фрази, за да опрости  информацията. Ако някой се отнася към вас като че ли сте на 10- 12 години или по-малко, на ефекта на внушаемост с определена степен на вероятност ще липсва критична оценка, което е типично за децата.

Класическият метод – фокусиране върху емоциите, а не на размисъла. Емоциите блокират способността на хората за  рационален анализ, използването на емоционалните фактори могат да играят с подсъзнанието на хората и да  предизвикват мисли, желания, страхове и устойчиви модели на поведение.

За да загубят хората способността си да разберат техниките и методите, използвани за да ги манипулират и контролират, се култивира тяхната посредственост –  хората се насърчават да  се възхищават на посредствеността. Вгледайте се в това това кой е герой в повечето предавания, какъв стил на живот се препоръчва по телевизията и си направете заключение.

http://30dumi.eu/2012/07/po-vazhnite-metodi-s-koito-vi-zombira-televiziyata/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *