Суперзасушавания ни чакат в следващите сто години

Мегазасушаванията може да станат често срещано явление в следващите сто години. С такова плашещо предсказание излязоха американски изследователи от Университета на Орегон, съобщава LiveScience.com.

По време на сушата, настъпила през 2000 – 2004 г. в западната част на Северна Америка, свързването на въглерода в атмосферата е намаляло наполовина. В същото време рязко са паднали добивите и са пресъхнали реките. „Това е един огромен спад и ако глобалните емисии на парникови газове  не намалеят,  в бъдеще ще бъде още по-лошо.“ – твърди  Бевърли Лоу от Университета на Орегон .

Такива засушавания вече е имало през 977-981 и 1146 – 1151 г., открили учените чрез разглеждане на годишните кръгове на дърветата. Но сушата в началото на този век се различава в това отношение защото настъпва в относително дъждовен период. И ако метеорологичните условия се влошат, XXI век ще влезе в историята като ерата на „мегасушата.“ Този период може да продължи 80 – 95 години и ще бъде придружен от рекордно ниски валежи.

Тези климатични промени имат сериозни последици за околната среда, предупреждават изследователите. Като правило, в атмосферата попадат около 30% от емисиите при  изгарянето на изкопаеми горива. Въпреки това, ниските валежи и суша ще доведат до факта, че естествените въглеродни поглъщатели ще изчезнат, което ще ускори глобалното затопляне и ще увреди екосистемите.

„Броят на природните бедствия ще се увеличават. Те могат сериозно да навредят на екосистемата чрез  унищожаване на горите. В някои региони гората ще бъде заместена от храсти и ливади,.“ – казва Лоу.

По-рано експерти на ООН предупредиха, че човечеството ще се сблъска с опустошителни дъждове и сериозни суши. Ако сега катастрофална буря с дъжд се случва веднъж на 20 години, то до края на века те ще се случват на всеки пет години и да бъдат придружени от опустошителни урагани. Въздействието върху климата ще бъде толкова силно, че много области на Земята ще станат необитаеми.

Възможно е, че тези предсказания вече се сбъдват. Това лято тежка суша удари Сибир и почти две трети от американските щати.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *