В галактиката Млечния път откриха мистериозна вълна

В галактиката Млечен път  учените са открили мистериозна вълна. Предполага се, че тя   е свидетелство за сблъсък, който е станал преди 100 милиона години.

Астрономите са открили малка асиметрия в разпределението на звездите. Звездите в северните и южните части на галактиката, сякаш разтревожени от някакво събитие, са разпределени по различен начин. Най-вероятното обяснение, което учените са се опитали да дадат – малък галактически спътник или облак от невидима тъмна материя или някакъв друг обект, са преминали през галактиката, предизвиквайки смущение, оставяйки това, което сега наблюдаваме.

Ученият от Националната лаборатория Енрико Ферми (Fermilab), Brian Yanny пише: „… ние не сме в състояние да определим този небесен обект, който е преминал през Млечния път. Това може да бъде една от малките галактики- спътници, която се върти около в центъра на нашата галактика, или  невидима структура, като например облак от тъмна материя „.

Вълната е бил открита в рамките на проекта Sloan Digital Sky Survey.  Учените, наблюдавайки 300 000 звезди в Млечния път, забелязали асиметричната подредба на звездите и образувалата се вертикална вълна.

– Ние намерихме доказателства, че нашата галактика  Млечния галактика се е срещнала с една малка галактика или масивна структура от тъмна материя, а събитието може да е било преди 100 милиона години …

Наблюдават се неочаквани разлики в разпределението на позициите на звездите в Млечния път, които са над и под центъра на галактиката. Ефектът напомня на вертикална вълна, незабелязана  досега – казва професорът от Кралския университет в Канада, Лери Уидроу (Larry Widrow):

В орбитата на Млечния път са открити около 60 миниатюрни галактики-джуджета. Според теорията, облакът от тъмна материя може да „премине“ през плоскостта на нашата галактика, което е довело до образуването на вертикални вълни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *