Глобалното затопляне е спряло преди 15 години

Глобалното затопляне е спряло преди 15 години – тогава е спряла  да расте и  средната  температура. Това се твърди в доклад на  Метеорологичната агенция на Великобритания.

Сензационните данни, публикувани миналата седмица и  основани  на измервания от 3 хиляди метеорологични станции показват, че от началото на 1997 г. до август 2012 г., средната годишна температура е останала на същото ниво, докато в предишния период – от 1980 до 1996 г. – непрекъснато се е повишавала. Преди това в продължение на около 40 години температурата е била стабилна и дори е падала, се казва в доклада.

Необичайно топло през последните 15 години е било само през 2010 година. Докато през 2011 г. и първите осем месеца на 2012 г., е  било много по-хладно , пише The Daily Mail.

Британските  метеорологични данни показват „фундаменталната  грешка“ на компютърните модели, използвани за прогнозиране на бъдещото затопляне – така коментира доклада професорът от Технологичния институт в Джорджия Джудит Къри.

„Климатичните модели са много сложни, но те са несъвършени и непълни. Природните фактори (като дългосрочните цикли на температурата на океанската вода и слънчевата активност) са били използвани, за да се получи модел, който доказва  увеличава нето на парниковия ефект.“ – заяви Къри.

Въпреки това  има и такива, който реагираха на доклада със скептицизъм. Както   отбелязва климатологът Фил Джоунс от Университета на Източна Англия, 15 или 16 години са  твърде кратко време за изследвания, за да се правят каквито и да било заключения. Въпреки че Джоунс признава, че той и колегите му все още не са разбрали влиянието на такива фактори като промени в дългосрочните цикли на  океанските температури и слънчевата активност, той изрази увереност, че сегашното десетилетие ще бъде много по-топло от последните 20 години. „Аз все още мисля, че това десетилетие ще бъде с около 0,17 градуса по-топло от предишното, което е по-топло от това през 90-тте години на миналия век,“ – каза ученият.

Трябва да се отбележи, че опасенията на Джоунс и други скептици се подкрепят от последните данни за площта на ледовете в Арктика; те сега са 4,10 милиона квадратни км. За сравнение, през септември 2007 г. този показател е бил 4,17 милиона км. Така, през последните три десетилетия, нивото на ледовете в Арктика е намаляло с 13%, и намалява не само площта на ледената покривка, а намалява и дебелината на леда.

При това последните данни от наблюденията на Арктика показват, че планетата се затопля дори повече, отколкото се смяташе досега. В периода между 1998 и 2010 г. температурата на Северния полюс се е увеличила с 0,11 градуса, което е с 0,04 градуса по-високо от очакваното. А като цяло от 1850 г. въздухът  се е затоплил с около 0,75 градуса, като десетте най-топли години са били в последното десетилетие.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *