Нещо спира Voyager 1 да напусне слънчевата система?

Изглежда, на границата на Слънчевата система и дълбокия космос има своеобразна митница. Там силовите линии на магнитното поле, генерирани от Слънцето и слънчевия вятър, се преплитат с полевите линии на магнитното поле на междузвездното пространство.

Това стана известно, благодарение на информация, получена от сондата Voyager 1, която засега не може да напусне Слънчевата система.

В момента ветеранът на космическите изследвания, излетял през 1977 г., американският Voyager 1, е в близост до самия край на хелиосферата, областта на слънчевото пространство, в което плазмата на слънчевия вятъра се движи спрямо слънцето със свръхзвукова скорост.

Както обясняват астрофизици, отвън хелиосферата е обградена с колизионни ударни вълни, генерирани в слънчевия вятър, поради взаимодействието му с междузвездната плазма и междузвездното магнитно поле.

Но, според последните данни корабът, приближавайки се до външния край на Слънчевата система вече няколко години, сега се е „сблъскал“ с неизвестна досега структура в района. Учените я наричат магнитна магистрала, която разделя хелиосферата от междузвездното пространство.

Според един от участниците в проекта „Вояджър“ Ед Стоун от Калифорнийския технологичен институт, е „открита нова област в хелиосферата, за която ние не знаем нищо.“ „Ние (т.е. космическия кораб) са все още сме там, най-вероятно.

Но магнитното поле на хелиосферата е свързано с външната (спрямо слънчевата система) среда, която прилича на магистрала, по която в двете посоки се движат частиците на слънчевия вятър „- обяснява изследователят.

Вояджър 1 е навлязъл в тази нова област през август 2012 г., когато изведнъж е започнал да регистрира около себе си падане на броя на нискоскоростните частици на слънчевия вятър и в същото време рязко увеличение на броя на високоенергийните космически лъчи.

„Това беше като че ли някой е отворил шлюзовете и бликна вода“ – казва Том Kримигис от Лабораторията за приложна физика на университета „Джонс Хопкинс“. Продължавайки аналогията, той отбелязва, че някои от „гребците“ се движат по течението със скорост, близка до скоростта на светлината.

Въпреки внезапния приток на космическите лъчи, Voyager 1 все още е в Слънчевата система, което се е доказва от данните на неговия магнитометър, който промяна в посоката на магнитното поле, което се очаква на границата с междузвездното пространство, все още не е регистрирал.

В момента Voyager 1 се намира на около 18,3 милиарда километра от Слънцето – място във Вселената, където нито един апарат , създаден от човек, не е достигал. Радиосигналът между Земята и Voyager 1 пътува 34 часа. Колко време ще трябва на Вояджър 1 за преодоляване на хелиопаузата, външната граница на слънчевия вятър, както и да излезе в междузвездното пространство, никой не знае….

 

http://30dumi.eu/2012/12/kosmicheskiyat-korab-voyager-1-ne-mozhe-da-napusne-sla-nchevata-sistema-video/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *