Апокалипсис в Исландия – 30 хиляди тона мъртва херинга

Своеобразен килим от мъртва херинга се е разпънал на цялата територия, докъдето стига погледа. Все още не е известно какво е причинило такава масова смърт на риба в Исландия, но мрачното събитие се случва за втори път в рамките на  два месеца.

Мъртва херинга, с тегло около 25 000 до 30 000 тона и на стойност около 18.9 лири, е била намерена да  плува в малък фиорд в северната част на полуостров Snаеfellsnes, в  западна Исландия, съобщава Morgunbladid.

Биологът Робърт Стефансон счита, че 7 000 тона херинга е на брега на морето, а много повече е на дъното на фиорда. И тази нова масова смърт, както и предишната, през декември, когато също толкова  риба бе намерена мъртва, се обяснява с липсата на кислород във фиорда, което от своя страна се свързва със сметището и изграждането на мост над фиорда през 2004 г..

 Местните жители се оплакват от миризмата на изгнила риба и водят постоянни дебати за почистването.
Десетки хиляди птици пристигат на мястото за да се хранят. Но има опасения, че рибеното масло от разлагащата се херинга може да доведе до намаляване на популацията на  птиците в следващите седмици и месеци. Риболовната промишленост е най-важна част от икономиката на Исландия, на нея се  пада около половината от общия износ на страната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *