Астероидът Апофис, който безопасно ще се размине със Земята през 2029 и 2036 г., през 2068 г. може да се сблъска с нашата планета

Астероидът (99 942) Апофис (2004 MN4) с размери  325 метра бе открита през 2004 година. Откритието  предизвиква смут – изчисленията показваха, че има вероятност  2,7%, че Апофис, получил името си в чест на египетския бог на злото и разрушенията, да се сблъска със Земята през 2029 г.

Астероидът Апофис, който безопасно ще се размине със Земята през 2029 и 2036 г., през  2068 г. може да се сблъска с нашата планета, въпреки че вероятността за това събитие е много малка – не повече от 2,3 на милион – това са установили специалистите от  Лабораторията за реактивно движение на НАСА,  Хавайския университет и университета в Пиза .

“Чрез изучаване на неопределеностите, свързани с промяната на орбитата му  след сближаването през 2029 г., ние открихме така наречените “ключалки”, които са свързани със сблъсъци при бъдещи  срещи.

По-специално ние открихме, че има  риск от сблъсък,  с вероятност повече от едно на милион  през 2068 г., “- се каза в статия,  изготвена от на екип, ръководен от Davide Farnocchia от  Jet Propulsion Laboratory и публикувана в онлайн библиотеката на университета в Корнел.

Астероидът (99 942) Апофис (2004 MN4) с размери  325 метра бе открит  през 2004 година. Откритието  предизвика смут – изчисленията показват, че има вероятност от 2,7%, че Апофис, получил името си в чест на египетския бог на злото и разрушенията, да се сблъска със Земята през 2029 г.

Изследователите след това изключиха тази  заплаха, след като изчислиха, че на 13 април 2029 г., астероидът ще прелети на разстояние от 37,6 хиляди километра от центъра на Земята.

Въпреки това  беше установено, че след “срещата” през 2029 г. астероидът може да промени орбитата си така,  че следващия път, когато се върне, може да се сблъска със Земята. За това обаче астероидът по време на сближаването си трябва да мине през “ключалка” – много тясна област в  пространството.

Преди се е смятало, че преминаването на астероида през една от тези “дупки” може да доведе до падането му на Земята през 2036, но специалисти на НАСА през януари след нови наблюдения са установили, че рискът е почти изключен и  вероятността на това събитие е по-малка от 1 на милион.

Групата на Фарнки е направила нови изчисления, които отчитат новите данни и е установила около 20 “ключалки”, които водят до сблъсък на Апофис със Земята в бъдеще. Сред тях е една такъва дупка с ширина  2 мтера, през която ако мине астероидът,  това ще доведе до сблъсъка му със Земята на 12 април 2068 г. с вероятност от 2,3 на милион.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *