Извънземните вероятно няма да нападнат хората първи, счита учен

Рискът от „превантивно“ нападение на извънземна цивилизация срещу Земята е достатъчно малък, защото такова нападение крие заплаха от неизбежно отмъщение, счита авторът на изследователска статия в списание Acta Astronautica.

Яне Корхонен (Janne Korhonen) от университета Аалто (Финландия) счита, че при оценката на риска от конфликт с извънземни цивилизации могат да се вземат поуки от „студената война“. Корхонен в работата си оценява риска от превантивен първи удар от страна на извънземните открили Земята, който ще бъде насочена към пълното унищожение на хората като възможни конкуренти.

Авторът смята, че за такива междузвездни цивилизации, които са владеят повече от една планетарна система, възможните ползи от такава атака е малко вероятно да надвишават свързаните с това рискове. „Еднопланетните“ цивилизации, включително и човешката, в случай на контакт, вероятно ще се окажат в позицията на САЩ и СССР по време на „студената война“, когато заплахата от взаимно гарантираното унищожение ще  сдържа и двете страни от първи удар.

„Дори ако общуването тече трудно, рационалните лица, които взимат решения,  ще се стремят да избегнат непровокирани атаки, защото абсолютна  гаранция за техния успех няма.  Като цяло, изглежда вероятно,  междузвездните конфликти на  цивилизации все още да са рядкост.“ – казва Koрхонен.

Проучването обаче предупреждава, че всеки проект  за междузвездни мисии и полети трябва   внимателно да се обмислят,  тъй като самото наличие на такива технологии за пътувания у човечеството, може да се разглежда като заплаха. Освен това, дори обикновена космическа сонда, след като попадне в чужда извънземна система с интелигентен живот,  може да доведе до вреди и да стане причина за „отмъщение“.

Опитите за връзка с извънземни, като добре известния проект SETI, Kорхонен смята за сравнително безопасна идея, въпреки че някои „много недоверчиви  цивилизации не може да игнорират риска, че дори безобидно съобщение -може да е уловка за заблуда на съперниците и възможност за тяхното унищожаване“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *