Климатичните особености на Земята – бързи и драстични промени

Според проучване на изследователи от университета в  Луизиана, Земята дори след замразяване може незабавно да се размрази (по геоложки стандарти, разбира се). При това виновник за този процес е въглеродният диоксид. Ако ние отчетем, че нашата цивилизация отделя огромно количество CO2, след това новината за голямата подвижност на климата на Земята придобива  особено значение.

Преди около 635 млн. години почти цялата  Земя е  скована в лед. Това заледяване, известно като Протерозойско, е настъпило преди появата на живота. Именно то довежда до формирането на настоящите климатични условия, с комфортна за  живота температура и високи нива на кислород. Благодарение на Протерозойското заледяване   се случва истинска експлозия в развитието на  живите организми в късния камбрий и в крайна сметка се появява човекът.

Досега учените не разбират как замръзналата до тропиците Земя толкова бързо се размразява и възстановява  баланса между новата атмосфера, хидросферата и биосферата.

За да отговорят на този въпрос, учените провели изследване на сулфатния минерал барит (BaSO4), който е запазен в скалите от Протерозойското  заледяване. Този минерал в процеса на растежа си  поглъща кислород и съдържа три стабилни изотопа  на кислорода: O-16, О-17 и О-18. В барита от  Протерозойското заледяване изотопът O-17 се оказва по-малко от очакваното. Учените предполагат, че това се дължи на много високото  съдържание на въглероден диоксид в атмосферата.

Така, преди 635 милиона години, в атмосферата на нашата планета стават много големи промени. Очевидно, те са свързани с факта, че океанът е почти изцяло покрит с лед. Като правило нивото на въглероден диоксид в атмосферата е в равновесие с нивата на въглероден двуокис в океана. Въпреки това, ако водата и въздухът са отделени от дебел слой лед, както е било по време на Протерозойското  заледяване, нивото на CO2 в атмосферата се увеличава рязко.

Така Протерозойското заледяване приключва с  мощен парников ефект, който бързо  затопля планетата, и  в действителност създава  удобна „почва“ за развитието на широка гама от животински и растителен живот на Земята. Подобно увеличение на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се наблюдава и сега, само че   това е причинено от човека.

Американското изследване също така показва колко бързо нашата планета може да се регенерира, дори и след най-мащабните и катастрофални събития. Ние  можем да не се тревожим за нашата планета – тя може да спаси живота и да даде началото на   нови видове във всички ситуации. Макар че Земята едва ли ще се погрижи и за хората, които сами са  „дръпнали  спусъка“ на глобалната промяна.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *