Мистериите на природата: Петната по полетата на Намибия …

В някои области в  Намибия и Ангола може да се наблюдава любопитно явление: много кръгли петна разпръснати по безплодната земя се виждат по тези  просторни равнини. Феноменът е открит през 1971 г., но до ден днешен няма адекватно обяснение.

Диаметърът на петната варира от 2 до 15 метра, а общият им брой е с хиляди. Това явление се наблюдава само в земите далеч от големи населени места, така че за голяма група от ентусиасти, които да са създали този мит, и то в продължение на много години, не си струва да се говори.

Според вярванията на народа Химба, живеещ в Намибия, кръговете се появяват заради огнените дихания на дракона, който живее под земята.

Друга, по-реалистична хипотеза представена от учени е, че  че причината за този феномен се крие в дейността на мравките или растенията, или е причинен от влиянието на токсини и химически отпадъци.

Най-убедителното обяснение е на немския професор по биология Юргенс Норберт (Norbert Juergen), който твърди, че петната са причинени от сложната дейност на пясъчните термити.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *