Откриването на бозона на Хигс заплашва с непоправима катастрофа

Бозонът на Хигс   (известен още като Божествената искра, частицата на Бога), за която се предполага, че открити миналата години благодарение на експериментите в Големия адронен колайдер (LHC), не обещава нищо добро.

Преди, когато не бе ясно дали съществува тази частица,  придаваща маса на други частици, бъдещето на Вселената не  бе ясно. Но  сега вече знаем със сигурност: тя ще се спука.

Такъв край на сегашния свят предричат изчисленията, които са направени след като учените се се допуснаха масата на бозона на Хигс. Тя,  според резултатите от експериментите е 126 GeV. Именно тази стойност теоретиците са заместили в своите формули, описващи разширяването на Вселената.

Сценарият за край на света, основан на знанието, че бозонът на Хигс съществува, описва американския физик Джоузеф Ликен (Joseph Lykken) от лабораторията Енрико Ферми (Fermi National Accelerator Laboratory в Батавия, щата Илинойс) на  18 февруари 2013 г. по време на годишната среща на Американската асоциация за напредък на науката  в Бостън.

Според изчисленията се оказва, че Вселената е нестабилна. И може да загине в резултат на някакво  случайно събитие. И такова събитие може да бъде „балон“ на формираща се нова вселена, която бързо ще се надуе, унищожавайки съвременния свят. Това ще се случи, но не скоро.

– Изчисленията ни показват, че в рамките на няколко десетки милиарди години, считано от сега, във Вселената ще се случи непоправима катастрофа – прогнозира ученият. Той подчертава: ако масата на бозона на Хигс бе различна само с  няколко процента, Вселената не би била обречена.

Да не забравим – бозонът на Хигс  е една елементарна частица. Физиците от цял ??свят  мечтаеха да го намерят в продължение на няколко десетилетия.

Патетично я наричаха Божествена частица, частица на  Бога, защото само тя – липсваше за окончателния триумф на Стандартния модел – теорията, която педантично обяснява устройството на света и неговата материя. Защото според тази теория, именно частицата на Бог придава маса на материята във Вселената –  прави „тежими“ всички други частици.

Търсеха бозона на Хигс, сблъсквайки и разрушавайки протони, носещи се в Колайдера почти със скоростта на светлината един към друг.

Така че, като се има предвид факта, че към  2013 г. от раждането на Христос възрастта на Вселената е   13, 7 милиарда години, може да се определи кога ще настъпи нейната смърт. Слагаме 10 милиарда отпуснати от Ликен и  получаваме 23,7 милиарда години. По това време нашата Земя ще е вече унищожена. След 4,5 милиарда години, считано от сега,   ще я  погълне Слънцето. Съдбата на разума, уви, е напълно непредсказуема.

http://30dumi.eu/2013/04/fizitsi-otkrivaneto-na-bozona-na-higs-zaplashva-s-nepopravima-katastrofa/

Related Posts

One thought on “Откриването на бозона на Хигс заплашва с непоправима катастрофа

  1. Добре, че светът ни не е устоен, както си мислят тея увредени квантови физици, дето не могат на практика една хипотеза да докажат :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *