САЩ разследват появата на масив с ГМО пшеница

Американските власти в четвъртък се втурнаха да сдържат разпространяващата се по целия свят  паника заради първото в историята  откриване на неодобрен от регулаторите сорт генетично модифицирана пшеница извън зоните за изследвания.

След новината за това, че сортът, разработен от биотехнологичния гигант Monsanto Co, е бил намерен в обикновен масив в щата Орегон  през април 2013 г., Япония  като основен купувач на царевица от САЩ, отказа да проведе търг за закупуване. Също така изразиха загриженост  земеделските производители в САЩ, които  се страхуват от появата на такава  пшеница по техните полета.

Независимо от факта, че разследването продължава няколко седмици, експертите не могат да разберат как зърното е било състояние да оцелее през годините след като Monsanto спря своите полеви изпитания.

Девет следователи от Министерството на земеделието се намират в Орегон и съседните щати за да събират доказателства и улики, каза говорителят на агенцията Ed Kyurlett.

Според американското министерство на земеделието, намерената генетично модифицирана пшеница не застрашава човешкото здраве, и няма доказателства, че тя може да попадне на пазара.

Въпреки това, самият факт на появата на експерименталното зърно в обикновена нива, може да предизвика паника сред потребителите, както и опасения за кръстосано замърсяване на различни генетично модифицирани храни, както и да се укрепи позицията на тези, които вярват, че американското законодателство в тази област е твърде либерално.

Генетично модифицирани растения могат да се отглеждат законно в САЩ само след получаване на одобрението на правителството.
Reuters

Read more: http://30dumi.eu/2013/05/sasht-razsledva-poyavata-na-masiv-s-gmo-pshenitsa/#ixzz2UsPNJLpm

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *